Bergens Tidende vant SKUP-diplom for «Salget av Bergen Engines»

Bergens Tidendes sak om salget av Bergen Engines endte med at regjeringen måtte gripe inn. Nå har de fått SKUP-diplom for saken.

Publisert Sist oppdatert

(TØNSBERG): Bergens Tidende stakk av med diplom under SKUP 2022 for sakene om salget av Bergen Engines.

Salget av Bergen Engines er skrevet av Gerhard Flaaten, Bendik Nagel Støren, Arne Edvardsen, Anders Grimsrud Eriksen og Tron Strand.

Bakgrunnen for saken var salget av Rolls Royce eide diesel- og gassmotorprodusent, Bergen Engines, i slutten januar 2021 til et russisk selskap med bånd til russiske myndigheter.

Avsløringen skapte stort engasjement. Flere påpekte at salget ville gå på bekostning av nasjonal sikkerhet, og opposisjonen truet med mistillitsforslag.

Det endte til slutt med at salget ble stanset av regjeringen.

Juryens begrunnelse:

Pressemeldingen som gikk ut en februardag i 2021 så tilforlatelig ut. Motorfabrikken på Hordvikneset i Bergen skulle selges til et konsern med det generiske navnet TMH International. Selve begrunnelsen for oppkjøpet av Bergen Engines hadde en tidsriktig klang med vekt på «lavutslippsløsninger» og «karbonnøytrale applikasjoner». Kanskje var det derfor ingen så ut til å stusse over at hjørnesteinsbedriften med nærmere 700 ansatte nå skulle få russiske eiere.

Heldigvis var det journalister i Bergens Tidende som ville det annerledes. Russiske oligarkers eierandeler i selskapet ble avslørt gjennom kartlegging av intrikate eierforhold i det kypriotiske selskapsregisteret.

Spørsmålet om hva det egentlig innebar å få inn eiere med tette bånd til Kreml, ble besvart i en serie artikler som viste at salget ville gitt russerne tilgang på avansert dieselmotorteknologi og vedlikeholdsoppdrag på norske kystvaktfartøy og spionskip.

En insisterende dokumentjakt på hva regjeringen visste og hvilke vurderinger som ble gjort underveis, avdekket nære bånd mellom en sentral UD-topp og selskapet som solgte Bergen Engines.

I dag, med Russlands invasjonen av Ukraina, virker det opplagt at det omstridte salget måtte stanses. Likevel var det bare én redaksjon som var årvåken da nyheten ble kjent.

Powered by Labrador CMS