Anders Zerener, Jonas Sundquist og Andrea Sørøy fra psykologisk.no har lagt bak seg noen intense uker.

Redaksjonen på fem innførte unntaks­tilstand etter at grave­saken eksploderte: – Hinsides all trafikk vi har hatt noengang

– Vi skjønte at her har vi stukket hånda inn i et vepsebol, sier redaksjonssjef i Psykologisk.no, Jonas Sundquist.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I drøye to uker har nettavisen Psykologisk.no skrevet flere omfattende saker om stiftelsen Forandringsfabrikken.

Graveprosjektet startet med anonyme kilder før de fikk hull på byllen med flere åpne kilder som gikk ut og kritiserte stiftelsen.

Det var journalist Anders Zerener, som var fersk i avisa i april, som ble sendt ut på en rapportlansering hos stiftelsen.

– Jeg følte det var noe som skurret, forteller han til Medier24.

Det førte til flere diskusjoner rundt lunsjbordet før de fikk nyss om at det eksisterte et nettverk av tidligere ansatte som har gått sammen for å dele erfaringene sine.

– Vi fikk sendt inn en melding til nettverket med ønske om å snakke med et par stykker, forteller redaksjonssjef Sundquist.

Avisa kom i kontakt med flere som ble intervjuet, men ingen ønsket å stille åpent. Så kom gjennombruddet i form av en rapport fra Arbeidstilsynet.

– Det var starten på unntakstilstanden i redaksjonen. Da var det alle mann til pumpene, forteller Zerener.

Rapporten fra Arbeidstilsynet ga grunnlag for å publisere.

– Vi tenkte at her har vi et objektiv mål på forholdene, i tillegg til historiene fra de anonyme kildene, forteller Sundquist.

– Med støtte fra rapporten gjorde vi en vurdering at vi presseetisk stod støtt på dette, og hvis vi fikk ut sakene så ville flere komme til oss, supplerer Zerener.

Forandringfabrikken ved daglig leder Marit Sanner har i et innlegg skrevet at stiftelsen lover grunnleggende endringer i arbeidet sitt basert på tilbakemeldingene de har fått.

Hele redaksjonen til psykologisk.no.

Rant inn med tips

Etter publisering av de to første sakene tok det helt av.

– Det rant inn med tips. Vi skjønte at her har vi stukket hånda inn i et vepsebol. Vi er en liten avis med fem journalister, og får inn en haug med henvendelser. Vi visste ikke hvor vi skulle begynne, sier redaksjonssjefen.

Journalistene gjorde løpende intervjuer og samtaler, og jobbet 12-15 timer i døgnet med saken, som vokser.

Flere kilder står fram med sine historier, og flere saker blir publisert.

For å ta unna alt måtte redaksjonen lage eget system for få oversikt over alt som kom inn.

– Det vi håpet på var at alle andre medier skulle kaste seg over dette umiddelbart slik at vi slapp å ta alt, men det skjedde ikke. Vi stod nærmest helt alene i dekningen vår, sier Zerener.

Rekordtall

Det intense arbeidet har resultert i blant annet rekordhøye lesertall.

– Det er hinsides all trafikk vi har hatt noengang. Vi har slått rekorder daglig. Det har vært helt utrolig, sier Sundquist.

– Den ene saken tror jeg vi traff over 400.000 bare fra Facebook, skyter Zerener inn.

Vi stod nærmest helt alene i dekningen vår

Journalist Anders Zerener

Men det har også tatt på.

– Det er en gjeng nå som er ganske slitne egentlig, men vi er journalister. Når du står midt i det så er det umulig å slippe det, innrømmer Zerener.

– Så er det også sykt gøy å være i den bobla og ha dette som du skal nøste opp i. Det er så givende, forteller Andrea Sørøy.

Nå er redaksjonen ute av unntakstilstanden, og ser frem til litt ekstra ferie.

– Dette hadde vi ikke fått til uten samholdet vi har, fortsetter Sundquist.

– Jeg vil også gi honnør til markedsavdelingen som har handlet inn god mat og lest korrektur etter behov. Alle har bidratt og passet på hverandre. Uten det hadde vi ikke kommet i mål, sier Zerener.

Rettelse: I en tidligere versjon av saken stod det at Marit Sanner er daglig leder i Forandringshuset. Det korrekte er Forandringsfabrikken. Korrigert 04.06.22 klokken 15.10.

Powered by Labrador CMS