I en kronikk i Medier24 søndag 29. mai tar journalist i Aftenposten, Vegard Venli, opp arbeidet med innsyn da han jobbet med pendlerbolig-sakene til avisen.
«Når vi klagde på hemmeligholdet, ble klagen behandlet av Stortingets presidentskap. Dette er helt i tråd med loven politikerne selv har vedtatt,» skriver han, og påpeker at det er opp til politikerne selv om det skal gis innsyn i dokumenter som angår deres egne eller partifellers privatøkonomi.
I kronikken spør han hvordan norske politiske journalister kan ha funnet seg i denne ordningen, og skriver at han synes det «står i kontrast til Vær varsom plakatens pliktbud om at pressen «skal» verne om offentlighetsprinsippet».
Leder av Stortingets presselosje, Mats Rønningen, har registrert Venlis utspill.
– Det Vegard Venli berører i sin kronikk gjør at vi ønsker å ta et nytt initiativ overfor Stortinget for å se på hvordan vi kan bidra til å gjøre praktisering av disse offentlighetsreglene og også klagebehandlingen bedre, sier Rønningen til Medier24.
Han har involvert Tron Strand fra Pressens Offentlighetsutvalg.
– Vi ser nå sammen på hvordan vi kan formidle overfor Stortinget at vi gjerne vil være med i den prosessen som de selv har initiert, som handler om å gjennomgå hvordan offentlighetsloven praktiseres på Stortinget og hvordan klagebehandlingen er, sier Rønning.
Stortingets presidentskap ønsker ifølge Aftenposten full gjennomgang av reglene om innsynsrett i Stortingets dokumenter.
– Fra mitt perspektiv er det klare svakheter ved dagens ordning. Den viktigste svakheten er at Stortingets presidentskap selv er klageinstans i saker hvor man påklager avslag på innsynsbegjæringer. Det blir et klassisk eksempel på bukken og havresekken, fortsetter Rønning.
Får støtte
Strand støtter uttalelsene til Rønning.
– Vi har kommet med en del innspill og henvendt oss til presidentskapet og gjort det klart at vi synes et uavhengig klageorgan er fornuftig. At den samme personkretsen behandler saker om innsyn og avgjør klagesaker er ikke et godt prinsipp i et åpent samfunn, kommenterer Strand.
Pressens offentlighetsutvalg mener også at Stortinget bør følge større deler av offentlighetsloven.
– Vi mener det er mye mer dokumentasjon som burde være offentlig tilgjengelig på Stortinget. Dokumenter som har betydning for saksbehandlingen må journalføres og gjøres tilgjengelig for offentligheten, sier Strand.
Har håp
Rønning og Strand mener det er naturlig at pressens organer bidrar med innspill i prosessen presidentskapet har satt i gang.
– Vi er veldig interesserte i å komme med innspill til Stortinget, og vi håper de er åpne for det, sier Strand.
Han trekker også fram Hurdal-erklæringen og Aps partiprogram om åpenhet.
Der står det at regjeringen vil «sikre at offentlighetsloven og prinsippet om meroffentlighet praktiseres i alle offentlige virksomheter».
– Det er forpliktelser som gir et håp om at det er riktig å ta opp disse tingene nå; at det er politisk vilje å gjøre noe med for eksempel offentlighetsloven, avslutter Strand.