Anine Kierulf mener Klassekampen må skille mellom hva som er meninger og hva som er juss når det er snakk om brenning av koranen.

Reagerer på Klasse­kampens oppslag om koran­­brenning: – Farlig

Anine Kierulf mener mediene må trå varsomt når de skriver om et så følsomt tema.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag i forrige uke hadde Klassekampen en sak på trykk med tittelen «Skal verne Sian».

Her hadde de intervjuet politijurist i Oslo, Kai Spurkland, om koranbrenning og politiets oppgave med å verne demonstrantene fra Stopp islamiseringen av Norge (Sian).

«Folk er delt om koranbrenning, men politiet er samstemte», sto det over tittelen.

Dette fikk jurist Anine Kierulf til å reagere. Hun valgte å legge ut et innlegg på Facebook.

«Jeg antar dette skyldes manglende gjennomtenkning fra journalist eller desk, men sånne ingresser og formuleringer hadde det vært fint om medier droppet. Det er krevende nok som det er å drive fagformidling i dette bokstavelig talt brennbare feltet.», innleder hun innlegget med.

Overfor Medier24 utdyper Kierulf:

– Det jeg reagerte på var artikkelens innramming. Det var formulert på en måte som fikk det til å se ut som om det politijuristen sa var en slags meningsytring, sier Kierulf til Medier24.

I forrige uke kom en studie fra Institutt for samfunnsforskning, som på oppdrag fra Fritt Ord hadde kartlagt hva nordmenn mener om brenning av koranen.

Her kommer det blant annet fram at tre av ti nordmenn mener det bør være lov til å brenne religiøse symboler.

– Sammenstilt med undersøkelsen om koranbrenning, er det dumt at Klassekampen fremstiller det slik.

Kierulf sier at det er ekstra viktig å få fram nyansene i en slik sak.

Dette er et svært omdiskutert tema, og det må journalistene ta hensyn til, mener hun.

– Fortellingen som kommer ut av dette er at politiet er som folk flest, og at de mener ting. Enhver borger skal kunne mene noe, men politiet som etat skal ikke det. Og det gjør ikke denne politijuristen heller. Dette visker ut forståelsen for hva politiet er.

– De har en grunnlovsfestet oppgave med å beskytte demonstranter, og at man identifiserer politiet med demonstrantene mener jeg er farlig, sier hun.

Kierulf avslutter med å understreke at journalister prøver å gjøre en god jobb, og at hun regner med at Klassekampen også gjorde det i dette tilfellet.

Klassekampens redaktør Mari Skurdal er forelagt kritikken. Hun sier til Medier24 at hun ikke har behov for å kommentere det Kierulf sier.

Powered by Labrador CMS