Leder Lars Thorsen i Stopp islamiseringen i Norge (SIAN) under en demonstrasjon i Oslo.

SIAN er omtalt nær 4.800 ganger i norsk presse på under to år: Slik forklarer redaktørene dekningen

– Vi har ikke vært et talerør for dem.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) er omtalt nær 4.800 ganger siden starten av 2019, viser en gjennomgang i medieovervåkningsverktøyet Retriever.

Bare i august i år er den islamfiendtlige organisasjonen omtalt over 1.000 ganger.

Blant mediene som er underlagt pressens etiske regler er det NTB, Klassekampen, Document, Utrop, Nettavisen og Agderposten som omtaler organisasjonen mest, viser tallene fra overvåkingsverktøyet. 

Klassekampens redaktør Mari Skurdal forsvarer avisens beslutning om å omtale den islamfiendtlige organisasjonen, til tross for at pressens dekning av SIAN har fått kritikk. 

– Vi skriver om SIAN ut fra prinsippene om aktualitet, nyhets- og samfunnsinteresse. Det er mange måter å skrive om SIAN på, og jeg vil ikke si at vi har vært en plattform eller talerør for dem, sier Klassekampens redaktør Mari Skurdal til Medier24.

–  Men vi har grunn til å omtale dem, ettersom vi har skrevet om antirasistiske strategier i møte med et ytterliggående tankegods som dette.

– Må diskutere hva man bør gjøre 

Kurven viser antallet ganger "Stopp islamiseringen av Norge" eller "(SIAN)" er omtalt i norsk presse de siste to årene.

Skurdal mener at mediene er nødt til å være kritiske til meningene SIAN og andre som støtter deres tankesett kommer med.

Hun argumenterer for at tankegodset som Thosen og hans meningsfeller står for, er så ytterliggående at debatten om hva man kan og ikke kan ytre, er nødt til å tas. 

– Vi har ikke satt Thorsen (SIANs leder, journ.anm) på en pidestall, men vi har snakket om hvordan vi skal håndtere det de står for, og skrevet kritisk om det de gjør, sier hun.

– Ved SIANs markeringer har vi sett at så få som 10-20 medlemmer møter opp. Hvorfor er det riktig å gi så mye redaksjonell plass til en så liten gruppe? 

–Man må vurdere hvor mange SIAN er representative for, og hva de gjør. Om de brenner en koran, trenger de ikke være mange for å skape trøbbel og blest rundt seg, og at handlingene deres får konsekvenser, svarer Skurdal.

– De legger seg på en provokasjonslinje der de har som mål å vise at alle muslimer er voldelige, og fornedrer og krenker dem på verst mulig måte. Da trenger de ikke være så mange før de får stor effekt, sier hun. 

 

Sjefredaktør Mari Skurdal i Klassekampen.

– Viser at de er en del av samfunnsdebatten

NTBs nyhetsredaktør Sarah Sørheim mener det finnes gode grunner til at de hyppig har skrevet om SIAN de siste årene.

– Det at vi har omtalt SIAN mye, viser at de er en del av samfunnsdebatten. NTBs omtale gjenspeiler at de diskuteres og debatteres mye. Generelt er vi deskriptive i vår journalistikk, og går ikke ofte inn i saker på eget initiativ rundt denne typen diskusjoner, sier hun til Medier24.

Sørheim understreker at hun ikke har undersøkt alle NTBs saker om organisasjonen grundig, men at hun tror at byrået skriver om SIAN fordi andre medier også gjør det.

– Jeg vil tro at vår omtale reflekterer at de ofte nevnes i mediene, og at de får relativt mye oppmerksomhet rundt arrangementene deres, på tross av at de er en bitteliten, og sånn sett ubetydelig organisasjon, sier hun og legger avslutningsvis til: 

– Så er det dessverre slik at det ved de store motdemonstrasjonene, har vært tendenser til voldelige sammenstøt og debatt i etterkant av SIANs arrangementer.

– Vi er ikke blinde for problemstillingen om at vi indirekte er med på å gi SIAN oppmerksomhet, men vi som nyhetsbyrå hadde heller ikke gjort jobben vår om vi ikke skrev om dem, og det som skjer knyttet til demonstrasjonene deres.

Nyhetsredaktør i NTB, Sarah Sørheim.
Powered by Labrador CMS