Salamatu Kamara (25) blir programleder og profil i Supernytt og NRK Super. Hun har allerede jobbet for Supernytt på Marienlyst i flere måneder.

NRK Super-profilen er lei mangfolds-diskusjoner som ikke fører til handling: – Men herregud, det er jo bare å ringe

NRK Supernytts nye programleder, Salamatu Kamara, er glad for at mangfoldsspørsmålet blir diskutert, men hun savner handling.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

På sin egen bursdag, 15 mars, fikk Salamatu Kamara beskjeden om at hun har fått fast jobb som programleder i Supernytt i NRK.

Kamara kom inn i NRK Super-systemet i januar, og visste at hun skulle bli programleder. Likevel er hun fortsatt henrykt over alle tilbakemeldingene hun har fått etter at det ble offisielt.

– Det var overveldende og jeg er fortsatt overveldet av alle støtten fra folk jeg kjenner og ikke kjenner. Jeg er fortsatt litt skyende. At det landet på bursdagen min er helt fantastisk, sier Kamara til Medier24.

– Bare å ringe

25-åringen ble født under borgerkrigen i Sierra Leone.

Som toåring på morens rygg rømte de fra skuddsalver, men tre kuler traff ryggen til Kamara.

Det var usikkert om hun ville overleve, men det gjorde hun med varige lammelser. Hun kom til Rakkestad som treåring.

Kamara har vært aktiv i Norges Handikapforbund og ungdomsorganisasjonen NHFU. Hun er klar på at det er viktig å vise mangfold i mediebransjen.

– Jeg har aldri sett en afrikansk mørk kvinne som sitter i rullestol på norske kanaler. Det er barn som skal styre verden, og derfor er det så viktig at de får kjennskap og kan se ulike mennesker, sier Kamara og fortsetter:

– Det er masse diskriminering og stigma rettet mot funksjonshemmede som folk ikke er klar over. Bare det å få muligheten til å være på skjermen og formidle, samt vite at barna får se en minoritetskvinne, er grunnen til at jeg sa ja.

Det er ikke lenge siden debatten om mangfold raste på Norsk Journalistlags landsmøte.

Kamara ønsker seg mer handling fra norske redaksjoner.

– Jeg føler at i Norge så skal man diskutere det i 100 år hvordan man skal få til en mangfoldig arbeidsplass. Men herregud, det er jo bare å ringe. Redaksjonssjefen min vil ha en med nedsatt funksjonsevne. Da ringte han Norges Handikapforbund. Så enkelt er det.

Hun er likevel glad for at mediebransjen snakker og problematisere det manglende mangfoldet i bransjen.

– Jeg er kjempeglad for at vi er i en periode hvor alle ønsker at mangfold skal opp og frem. Dørene er åpne og man ser at mangfold selger. Jeg er glad for at NRK Super bestemte seg for å det og samtidig gjorde det, sier Kamara og legger til:

– Jeg håper bare ikke at det er en trend.

– Barn burde få vite om alt

At hun nå skal være programleder for nyheter som blir formidlet for barn ser hun på som en god mulighet til å også lære selv.

– Det har vært en bratt læringskurve for meg med å begrense meg litt. Jeg er vant med å si det jeg vil, jeg banner mye, bytter på engelsk og norsk. Men jeg har funnet teknikker som funker for meg, sier Kamara.

Personlig mener hun at det ikke finnes nyheter som er for brutale for barn. Men hun understreker at det handler om hvordan man formidler dem.

– Jeg mener barn burde få vite om alt. Det er ikke noe vits å skjule noe for dem når de kommer til en viss alder. Man må alltid presentere nyhetene på en trygg og forståelig måte.

Powered by Labrador CMS