Denne gjengen er strålende fornøyd med å ha landet sin første mastergrad i journalistikk. Fra venstre: Bente Kalsnes, Gunhild Ring Olsen, Ketil Raknes og Lene Pettersen.Foto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal
Høyskolen Kristiania lanserer sin første mastergrad i journalistikk - «bestilt» av mediebransjen selv
– Denne graden er svaret på behovene fra mediebransjen, sier emneansvarlig Gunhild Ring Olsen.
Høyskolen Kristiania lanserer en helt ny mastergrad i digital journalistikk, med oppstart allerede fra høsten 2023.
Det er skolens første master i journalistikk, og kommer på «bestilling» fra mediebransjen selv.
For førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon, Gunhild Ring Olsen, har basert innholdet i graden på innspill hun har fått fra bransjen selv, i en såkalt omverden-analyse.
Hun har jobbet med planleggingen av masteren siden høsten 2021.
– Vi lanserer dette nå fordi det var behov for det. Jeg har ringt rundt til både bransjefolk og akademikere, og spurt hva de mener må inn i en ny master. Denne graden er svaret på de behovene, forteller Ring Olsen til Medier24.
– Det ligger mye i navnet på mastergraden, som er «Digital journalistikk». Det er et behov for flere ulike ferdigheter knyttet til digital journalistikk, sier Ring Olsen.
Og utdyper:
– Vårt inntrykk er at ingen andre eksisterende mastergrader går i dybden på for eksempel datajournalistikk, digital kildekritikk, algoritmer og etikk, digital visualisering og innovasjon. Og også hvordan nå unge brukere med journalistikk?
Ring Olsen understreker at graden også vil inneholde tradisjonelt akademisk innhold
– Vi skal ta vare på det klassiske akademiske også, med kildekritikk og metodekunnskap. Man skal kunne bli god i praktisk journalistikk, men også klassiske teoretiske disipliner, sier hun.
Ring Olsen forteller at hun ble litt forbauset av ett spesifikt ønske fra mediebransjen.
– Det overrasket at mange la vekt på mer klassisk metodekunnskap, ren kvantitativ metode. Det er noe man trenger for å lese av stordata, og jeg tror mange ser verdien i kombinasjonen med det praktiske og det akademiske. De to verdenene er kanskje ikke så adskilte så mange kanskje tror, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet
– Ringrever og nykommere
Ring Olsen vil lede master-utdanningen, og får med seg navn som Arne H. Krumsvik, Bente Kalsnes, Ketil Raknes, Jens Barland, Anders Nilsen, Lene Pettersen og Steen Steensen.
Håpet er at det teamet skal lokke til seg flere forskjellige typer studenter - og ikke bare journalister, forteller Ring Olsen.
For i tilbakemeldingene fra bransjen var det også en klar etterlysning av journalistikk-studenter med ulik bakgrunn.
– Derfor vil vi kjøre et ganske bredt opptak. Så lenge du ha en bachelorgrad innen humaniora eller samfunnsvitenskap, så kan du søke opptak. De som ikke har bachelor i journalistikk vil få et gratis innføringskurs i journalistikk, forteller Ring Olsen.
Det er heller ikke bare unge studenter det er lagt opp til.
– Håpet mitt er en blanding av ringrever, som har jobbet i bransjen en stund og nykommere rett fra bachelorgrad, sier Ring Olsen.