(BERGEN): Torsdag formiddag informerte TV 2 de ansatte om sine kuttplaner, som følge av den pågående prosessen hvor mediehuset skal kutte 400 millioner kroner.
TV 2 opplyser at de samlet sett må klare seg med 120 færre årsverk, og at mellom 45 til 50 ansatte må slutte.
I pressemeldingen TV 2 sendte ut etter at allmøtet var i gang, uttalte TV 2-sjef Olav T. Sandnes at de har snudd alle steiner i hele TV 2 og legger nå frem en ansvarlig plan for å komme i mål med kostnadsreduksjonen.
– Men er det steiner nok igjen til å holde oppe byggverket som skal sørge for at TV 2 oppfyller samfunnsoppdraget?
– Jeg kan ikke legger skjul på at det er krevende. Det er kutt vi veldig gjerne skulle unngått, svarer Sandnes når Medier24 møter han etter første del av allmøtet.
– Vil svekke TV 2
Samtidig er Sandnes overbevist om at det var riktig å ta grep med det samlede kuttet nå.
– Men jeg kan ikke si at jeg vet om kuttene slår riktig ut. Vi må vurdere underveis. Men at dette får konsekvenser for vår evne til å oppfylle samfunnsoppdraget vårt, det er klart at det vil påvirke, sier han.
I likhet med resten av mediebransjen har TV 2 opplevd økte priser på kjøp av innhold og produksjon, og et krevende reklamemarked.
På toppen av høy inflasjon og en svekket norsk krone mistet TV 2 i år også momsfritak tilsvarende 150 millioner kroner, som eneste redaktørstyrte medium i Norge.
– Vil kuttene svekke TV 2?
– Selvfølgelig vil det gjøre det. Det vil svekke TV 2. Jobben nå blir å gjøre mest mulig slik at det rammer minst mulig.
Han mener det sitter i TV 2s DNA at nyhetsjournalistikken er veldig viktig.
– Men vi kommer ikke utenom at også nyhetsjournalistikken også påvirkes her. Jeg tror vi hadde unngått det om det ikke hadde vært for de konkrete endringene som har med moms på nyhetsjournalistikk å gjøre, sier Sandnes.
– Om man ser bort ifra momsfritaket. TV 2 har en stor lineær produksjon, og det er en kjensgjerning at hele bransjen skal over på det digitale. Hvis man ser kynisk på dette: Gir dette TV 2 et lite dytt i den digitale retningen?
– Nei, nei. Dette gir ikke på noen som helst måte TV 2 noe dytt. Dette er en situasjon vi gjerne ikke skulle vært i. Vi har taklet den overgangen ganske godt, føler jeg selv. TV 2 Play er blant de aller største strømmetjenestene i Norge.
Sandnes trekker også frem at tv2.no har hatt en god trafikkvekst etter at de satset tungt i 2022.
– Overgangen til det digitale opplever jeg at vi er godt i gang med, til tross for at det er en mye tøffere konkurranse fra globale aktører. Vi er Askeladden. Vi er den lille aktøren som står med ryggen veggen og skal lykkes med journalistikk fordi vi er norske og tett på med engasjerende innhold.
Vurderte å ta sluttpakke
Under allmøtet ble det kjent at alle ansatte har fått tilbud om sluttpakker.
– Har du vurdert det selv?
– Jeg tror alle ledere vurderer om man er motivert og om man er riktig leder for den tiden man går inn i. Jeg er veldig motivert for å være en god leder, også i en vanskelig tid for TV 2, svarer Sandnes.
Han påpeker samtidig at han ikke er alene om beslutningen og viser til styret. Ifølge TV 2-sjefen har de uttrykt at de har tillit til at Sandnes også skal lede TV 2 gjennom en vanskelig periode.
Samtidig har Sandnes vurdert sluttpakke i denne runden.
– Men jeg har selvfølgelig vurdert det nå - det har jeg gjort mange ganger tidligere også. Men jeg tror og håper jeg kan være en god leder for TV 2 i den perioden vi går inn i.
– Gruet meg
I forkant av allmøtet var det flere ansatte som fortalt at de var nervøse, bekymret og spente for hva ledelsen ville si på møtet.
– Hvordan har du sovet i natt?
– Det er en dag jeg har gruet meg til. Samtidig er det ikke vanskelig å forstå at fokuset ikke er på den som skal gi beskjeden. Det er tøffere og mer krevende å få beskjeden for mange, svarer Sandnes.
– Kan du si noe om responsen fra de ansatte?
– Der er TV 2 er litt annerledes enn mange andre virksomheter, svarer Sandnes.
Han utdyper med at mange av TV 2s journalister er ute å møter folk som beskriver en dyrtid.
– Det er det vi står i nå. TV 2, i likhet med mange husholdninger, må ta tæring etter næring. Jeg tror det er en forståelse for at det er en tid vi må justere i.
Sandnes var også sjef da TV 2 gjennomførte den forrige store nedbemanningen.
I 2016 var det 350 millioner kroner som skulle kuttes og totalt 177 ansatte sluttet.
Flere Medier24 har snakket med mener dagens prosess har vært bedre enn prosessen i 2016, hvor ledelsen fikk en del kritikk for hvordan den ble håndtert.
– Hva har dere gjort annerledes denne gangen?
– Det er ikke to helt sammenlignbare situasjoner, men vi har forsøkt å være veldig åpne på kommunikasjon. Fortelle hva vi gjør, hvordan vi tenker og hva man kan forvente seg fremover, svarer Sandnes.
Han forteller at de har tatt lærdom fra 2016-prosessen.
– Vi fikk tilbakemeldinger på enkelte deler av det vi var gjennom i 2016 - som i beste mening blir gitt - om at vi må justere og komme annerledes ut. Det har vi også gjort.
TV 2-sjefen mener en slik prosess aldri vil bli en disiplin man vil mestre.
– Helst er det en øvelse man ikke skulle deltatt i. Men når vi først er her så må vi prøve å være kloke og gjøre det på skikkelig vis.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no