Torsdag ble det klart at TV 2 og staten er enige om en ny avtale med TV 2 som kommersiell allmennkringkaster.
Medieforsker Tellef S. Raabe ved SNF på NHH er ikke overrasket over at TV 2, som eneste søker, fikk tilslag på en ny periode som kommersiell allmennkringkaster.
– Jeg synes ikke at det er en spesielt sjenerøs ordning, gitt at man har fjernet momsfritaket, som fortsatt debatteres, sier han.
– Tydelig skeivhet
TV 2 har tidligere anslått at fjerning av momsfritaket gjør at de må betale 150 millioner kroner i året i avgifter. Raabe mener likevel at støtten på 150 millioner kroner årlig er reell.
– Men det må ses i sammenheng med støtten til NRK. Skal TV 2 være en reell konkurrent til NRK, og man bruker mediepolitiske virkemidler for å sørge for at man har en kommersiell allmennkringkaster, så vil jeg si at skeivheten er påfallende, kommenterer han.
Han vil ikke sette tall på hva støtten burde vært på.
– Men gitt at momsen ikke gjeninnføres i revidert nasjonalbudsjett, så burde man gjort noe med den direkte tildelingen som ligger i konsesjonen. At konsesjonen er den samme som før man fjernet momsfritaket, viser på en tydelig skeivhet, mener han.
– På godt og vondt
Førsteamanuensis Vilde Schanke Sundet i medier og kommunikasjons ved Institutt for journalistikk og mediefag ved OsloMet sier det er som forventet at TV 2 og staten ble enig.
Hun synes også det er gledelig.
– Allmennkringkaster-avtalen er et gode, mer enn noensinne. Nettopp fordi det finnes så mye annet innhold, er det viktig å ha flere sterke redaksjonelle miljøer, god journalistikk og allmennkringkastere. Det er viktig å ha to fremfor bare én, sier Sundet.
OsloMet-forskeren svarer at avtalen er påfallende lik den forrige.
– Det er de samme tingene som går igjen, på godt og vondt. Det ligner på hvordan de har sett ut i mange år. Den er primært knyttet til den lineær-delen av TV 2, sier hun.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no