Pressefotografer før rettssalen ble satt i gjenåpningssaken til Viggo Kristiansen.

Stort presseoppbud da Viggo Kristiansen ble frikjent: – En historisk dag

I et fullsatt rettssal med et massivt presseoppbud ble Viggo Kristiansen torsdag frikjent for drapene i Baneheia.

Publisert Sist oppdatert

(BORGARTING LAGMANNSRETT): 14 redaksjoner og flere enkeltjournalister var til stede i Borgarting lagmannsrett da Viggo Kristiansen ble frifunnet i Baneheia-saken torsdag.

VGs krimjournalist Øystein Milli sier at det for pressen også er en dag der man blir påminnet om at det har vært svikt og at man ikke har utført samfunnsoppdraget godt nok.

– Nå er gransking og selvransaking i gang. Det er på sin plass. Det er mye å tenke på, på en dag som denne, og jeg tenker at særlig de første gjenåpningsbegjæringene så er det der den største svikten ligger fra pressens side, sier han til Medier24.

Kristiansens forsvarer, Arvid Sjødin, får spørsmål fra Medier24 om hva Kristiansen tenker om pressen og måten han har blitt behandlet på.

Bjørn Olav Jahr fulgte rettssaken og pressekonferansen torsdag.

– Det er en vond ting for han. I årene føler han at han har blitt lurt: at han har gått inn i premisser med pressen der han skal uttale seg om ting, så blir det presentert på en feil måte. Han har vært forsiktig i forhold til pressen, spesielt de siste årene.

Kristiansen ønsket ikke å stille på pressekonferansen etter at retten var hevet.

– Han ville ikke stille, men han har snakket med enkeltstående presseorganer når han har fått tillit, sier Sjødin.

Norske presseorganisasjoner har satt ned utvalg for å se på Baneheia-dekningen.

– Jeg tenker det er veldig viktig. I vår sak er det enkelte som har sagt at han er skyldig, og brukt det mot ham, i stedet for å gå inn og se på bevisene og se hva som er det reelle. Det viktigste er å gå inn og sjekke hvordan man skal få kunnskap nok i den type saker, kommenterer Sjødin.

Han åpner for større åpenhet, som det er i Sverige, der pressen har innsyn.

– Jeg er for at pressen skal få større innsyn, sier han.

Øystein Milli i VG lytter på pressekonferansen.

Kjenner på presset

TV 2 var, som mange andre medier, på plass i rettssalen for å følge saken.

Journalist Magnus Braaten sier presseoppbudet er som forventet.

– Det er en dato man har hatt i kalenderen siden den ble kjent. Det var ikke noe spenning knyttet til avgjørelsen, men det er alltid litt spesielt med ordentlig store presseoppbud, sier han til Medier24.

For å dekke en slik sak forbereder han seg godt.

– Det har vært viktig i mange år å vinne pushen, og vi bruker mye tid på å preprodusere skall. Det er en øvelse som er en del av gamet, og det synes jeg er gøy, sier Braaten.

Gunnar Ringen Johansen og Magnus Braaten i TV 2 har dekket saken i flere år.

– Omfattende

Even Johnsen og Sverre Holm Nilsen representerte NRK.

– Det var ganske fullt. Det er jo en historisk dag, så jeg er ikke overrasket at det er mye presse her. Det skulle bare mangle, sier Nilsen til Medier24.

Han kaller dekningen for omfattende.

– Men det er også fordi det er en alvorlig sak, og det ble også nevnt i retten; at det har vært en massiv mediedekning. Det har også vært en helt forferdelig sak. To unge jenter ble drept, sier han.

Bjørge Dahle Johansen i Dagbladet var også til stedet.

Han kan fortelle at presseoppbudet er større torsdag enn det var da rettssaken begynte tirsdag.

– Jeg merker at det er litt forskjell nå og tilbake i oktober da Riksadvokaten kom med sin påstand om frifinnelse. Det er kanskje fordi ting er litt mer satt nå, og ingen store overraskelser stort sett, kommenterer han.

– Kjenner du på noe konkurranse?

– Det er jo stor konkurranse. De fleste sakene jeg har dekket har vært store saker med mye presse. Man merker at det er stor interesse og konkurranse, sier han.

Sverre Holm Nilsen og Even Johnsen fra NRK.

Bjørn Olav Jahr, som har skrevet bøker om Baneheia og Viggo Kristiansen, kaller det en stor begivenhet.

– Det er massivt. Det er kjempemye folk, men det er ikke så rart. Det er manifesteringen av det store justismordet i Norge. Det er klart alle må dokumentere det, sier han til Medier24.

Han satt i rettssalen og hørte på det han kaller for en «verdig seanse».

– Først var det sterkt å høre at han er frifunnet, selv om det var ventet. Så er det utrolig sterkt å se faren og broren når det er over, og hvor lykkelige de er. Nå er marerittet over. Det er en stor dag for rettssikkerheten, kommenterer Jahr.

Han er glad for at presseorganisasjonene valgte å sette ned et utvalg for å se på saken.

– Det har vært veldig mye galt med norsk presse i saken også, men evnen og viljen til å være selvransakende ser ut til å være til stede. Det er gledelig, og jeg tenker det er masse man kan lære av det, avslutter han.

Pressen rigget til pressekonferanse etter rettssaken.


Powered by Labrador CMS