Den 8. august publiserte lokalavisen Tønsbergs Blad en sak med tittelen «Terese blir sprø over tiggerens kopperisting: – Jeg hører risting i hodet hele dagen»
I saken blir en butikksjef intervjuet. Hun er lei av en tigger som sitter utenfor butikken hennes og rister med koppen sin.
– Jeg har ikke noe problem med at hun tigger. Det er bråket som er irriterende, sier butikksjefen til Tønsbergs Blad.
Tiggeren er også avbildet, men ansiktet er sladdet.
Dette fikk tidligere journalist, Sissel Kruse Larsen, til å reagere på Facebook. Hun har tidligere jobbet for blant annet VG, Nettavisen og TV 2. Nå er hun kommunikasjonsrådgiver for Jens Stoltenberg i NATO.
«Jeg reagerer kraftig på Tønsbergs Blad, som lar flere personer uttale seg fritt og kritisere kvinnen med koppen, uten å innhente tilsvar eller balansere saken på noen som helst meningsfull måte», skrev Larsen.
Avisen hadde fått en som angivelig kjenner kvinnen med koppen til å oversette spørsmålene deres, slik at hun skulle få svare i saken. Dette mener Larsen ikke er nok.
Hun reagerte også på at saken er henlagt, og at kvinnen ikke gjør noe ulovlig.
Forstår det ikke
Til Medier24 utdyper Larsen kritikken sin.
– Jeg forstår ikke hvorfor saken i Tønsbergs Blad er en sak. Nyhetspoenget kunne i beste fall vært at en kvinne har anmeldt en lovlig handling, og at politiet naturlig nok har henlagt den anmeldelsen, men selv det er tynt. Isteden lar de henne og andre komme med kritikk og beskyldninger mot en kvinne som utfører en lovlig handling, uten å la henne svare for seg, skriver hun i en melding.
Nå skal Larsen klage saken inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).
– Saker som denne bidrar til å diskriminere og stigmatisere mennesker, fordi vi setter en annen standard for såkalt svakere stilte. Tønsbergs Blad vet naturligvis at flere vil irritere seg over tiggingen – og at kvinnen med koppen ikke kan klage på dem. Det er bare å sjekke kommentarfeltet på Facebook-siden deres.
– Jeg skriver nå på en klage til PFU på vegne av allmennheten. Vi trenger konstruktiv journalistikk som faktisk opplyser, ikke klikksaker som henger ut mennesker som lever det jeg vil tro er et mer krevende liv enn de fleste av oss lever, skriver Larsen.
Mener det er opplysende
Redaktør i Tønsbergs Blad, Sigmund Kydland, mener dette var en viktig og nødvendig sak. Han forklarer det med at byen generelt har en del tiggere på gaten.
– Vi lagde denne saken fordi det er stor oppmerksomhet rundt tigging i byen, og fordi dette var et konkret tilfelle.
– Jeg har nok en annen vurdering enn Kruse Larsen. Selvsagt skal Tønsbergs Blad omtale en konflikt i vårt bysentrum med stor offentlig interesse. Det har vi gjort i en balansert sak, der vår ordfører redegjør forbilledlig om lover og regler om tigging, sier Kydland.
Til kritikken om at de ikke har intervjuet kvinnen som tigger direkte, svarer han følgende:
– Vi gjør oppmerksom på det i saken, og at vi har snakket med henne gjennom en tolk. Så hun har sagt noe, sier Kydland.
Han fremhever også at ordføreren i Tønsberg, Anne Rygh Pedersen, uttaler seg omfattende om temaet.
– Ordføreren gjør godt rede for temaet, og vi tror dette er en opplysende og god sak for våre lesere.
Engasjerer
Redaktøren tror ikke saken bidrar til økt sinne mot tiggere. Tvert imot tror han at den kan ha motsatt effekt.
– Vi ser på kommentarfeltet til saken, som vi for øvrig modererer nøye, at dette vekker stort engasjement. For de som irriterer seg over tiggere kan dette være en kilde til informasjon om lover og regler.
– Dette er nettopp konstruktiv journalistikk som opplyser. Hvis noen blir stigmatisert i artikkelen vil kanskje noen heller mene at det er butikksjefen som velger å anmelde.
At saken er henlagt kommer også fram i saken, sier Kydland. Han tror heller ikke tiggeren blir enklere å kjenne igjen etter dette, slik Larsen skrev i sin kritikk.
– Dette er en sak som er verdt å skrive, og det viser engasjementet fra leserne. Vi får fortalt hvordan ting henger sammen, avslutter Kydland.
Han legger til at han vil gi ytterligere kommentarer til PFU.