Siden Russland startet den massive invaderingen av Ukraina 24. februar har flere journalister blitt offer for krigshandlingene.
Forrige uke ble den amerikanske fotografen Pierre Zakrzewski og den ukrainske journalisten Oleksandra Kuvshinovable drept da kjøretøyet de satt i ble skutt på.
Også norske medier har dekket krigen tett etter den russiske invasjonen.
Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, forteller at drapene på journalister i utgangspunktet ikke endrer måten de jobber med sine egne journalister som er i Ukraina.
– Vi har våre sikkerhetsvurderinger uansett. Det som vi vet er at det kan ramme tilfeldig. Dette er en type krig hvor du kan få et angrep eller trefning på et område som man i utgangspunktet vurderte som sikkert, forteller Solbrække til Medier24.
Mange som har meldt seg
Utenriksredaktør i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, er klar på at det farligste i kriger er å være i nærheten av bakkekrig.
– Særlig med flytende frontlinjer. Det prøver vi uansett å unngå, uavhengig av drap på journalister. Når det er sagt så er det en realitetsorientering på hvor farlig dette er, sier Falkenberg Mikkelsen til Medier24.
Solbrække mener situasjonen i Ukraina er annerledes enn da Taliban inntok Kabul i fjor.
Da måtte både NRK og TV 2 evakuere sine korrespondenter fra landet.
– Det var en helt andre vurderinger som hvor skal de ut og når skal de ut, sier Solbrække og fortsetter:
– Her handler det egentlig ikke så mye om det. Vi har holdt oss unna områdene som er mest beleiret. Men man vet ikke hvor det rammer. Det er en kombinasjon mellom å være tett på sikkerhetsmessig, men ikke for tett på.
Så langt har ingen av de to kringkasterne opprettet en egen turnus for å hvordan de skal dekke krigen. Men de ser for seg en langtidsplanlegging med hyppig rullering.
– Har mange meldt seg?
– Ja. Vi har også en utenriksavdeling med mange erfarne, som har jobbet i de krigsområdene tidligere, svarer Falkenberg Mikkelsen.
– Det blir et stort løft for alle nyhetsredaksjoner. Dette vil vare, og mange vil måtte reise både i grenselandene og i krigsområdene, legger NRKs utenriksredaktør til.
TV 2s nyhetsredaktør svarer at de har en mindre utenriksavdeling enn NRK, men det er mange som vil reise.
– Så er det bare de med sikkerhetskurs som får reise inn i Ukraina. Vi har også brukt utenriksreportere i grenselandene, men der er det også mulighet over tid for andre å reise og dekke, sier Solbrække.
– Store sikkerhets-vurderinger
TV 2 har så langt hatt fire team i Ukraina mens krigen har pågått. For øyeblikket har de Kjetil Iden og Elias Engevik i byen Dnipro og et team på vei inn.
På grensene til Polen og Finland har TV 2 et team på hver sted.
Øystein Bogen blir også sendt fra Livyv til Washington for å dekke storpolitikken.
NRK har utenriksreporter Øyvind Rønning Nyborg og Roger Sevrin Bruland med hvert sitt team.
Ett av temaene skal være i Livyv, mens et annet skal ute på et reportasjeoppdrag.
De har også har et team i på grensen til Moldova.
– Hva kan folk vente seg fra dekningen?
– Fortsatt hyppig tilstedeværelse, både i Ukraina og i grenseområdene. Nå kommer det an på hvordan krigen går, men det meste peker på en fortsatt brutal bykrig. Det vil være en dekning preget av at vi må ta store sikkerhetsvurderinger hele tiden, svarer Falkenberg Mikkelsen.
Solbrække svarer at det samme gjelder for TV 2.
– Men vi vil ta løpende vurderinger hvor vi sender teamene, og er i dialogene hele tiden. Det er den løpende rapporteringen, tilstedeværelsen, formidlingen av flyktningkrisen, samt konsekvenser. Nordmenn er fortsatt opptatt av løpende dekning av Ukraina-krigen.