Redaktør for NRK Super, Siril Heyerdal
Foto: Kristine Sterud
Pressepodden:
Slik førte Supernytt til at en mann står tiltalt for overgrep
– Da jeg leste det fikk jeg gåsehud, sier redaktør Siril Heyerdahl.
I Hordaland tingrett står en mann i disse dager tiltalt for flere overgrep mot flere barn.
– Hele grunnen til at denne saken kom til overflaten, var fordi fordi tre av disse barna hadde sett Supernytt-episoden om overgrep, og gikk til helsesøsteren sin, sier redaktør i NRK Super, Siril Heyerdahl.
– Da jeg leste det fikk jeg gåsehud. Det å kunne gjøre at barn i Norge får god opplysning om hva som er greit og ikke, får nyheter og forstår verden rundt seg bedre - det føles så meningsfullt ut.
Mannen erkjenner ikke straffskyld.
Nyheter til barn
I denne episoden av Pressepodden forteller hun hvordan de i Supernytt jobber med balansen mellom å være lekne i tonen, og samtidig opplyse og gi nyheter til barn.
– Barn får med seg nyheter uansett, men kanskje bare i bruddstykker som trigger fantasien. Så det å opplyse til barn på deres måte, ikke for å skremme, men forklare, og gi opplysninger om hvor skal du går hvis lurer på noe, mener vi det er et demokratisk viktig program.
Ifølge deres egne undersøkelser, har 60% av alle barn mellom 6 og 14 år sett Supernytt forrige uke. De har daglige sendinger, fem dager i uken og følger skoleåret.
– Supernytt er også det programmet der vi får inn flest meninger fra voksne, om hva som kan skremme og hva kan fortelle til barn, sier hun.
Hun sier barn tåler mye, så lenge det er formidlet på en ordentlig måte og basert på fakta.
NRK Super fyller 15 år
Men det er ikke bare Supernytt Heyerdahl har ansvaret for. Hun er redaktør for avdelingen som har alt fra nyheter og dokumentarer til tv-serier og store eventprosjekter rettet mot barn.
Det er en jobb hun har hatt i rundt et halvt år.
– Kan jeg kalle deg en «Mini-kringkastingssjef»?
– Ja, det synes jeg absolutt, sier hun med en latter.
1. desember fyller NRK Super fyller 15 år. Heyerdahl har jobbet i flere andre avdelinger i NRK, blant annet i dokumentar og samfunnsavdelingen.
– Det er følelsen av å komme til en mini-allmennkringkaster, fordi sjangerbredden i Super er så stor. Vi har nyheter og dokumentarer, det er dramaserier, vi har sport i nyhetene, vi har temadager og store eventer som «BlimE». Så det er litt av alt de andre også gjør i NRK, men innenfor barnemålgruppa.
I ukas episode forteller hun om barns medievaner, og hvordan Super har endret seg fra sin begynnelse til i dag og hva de selv må kutte for å hjelpe NRK å spare inn 300 millioner kroner.