Mandag annonserte NRK Trøndelag-journalist og programleder, Tron Soot-Ryen, at han gir seg i NRK etter 40 år.
Soot-Ryen har vært programleder for både Norgesglasset, Her og Nå og Rett på.
65-åringen forteller at han takket ja til en sluttpakke, og at det var siste mulighet til å ta det før han ble pensjonist.
Selv om han takket ja til en sluttpakke for en liten stund siden, ble det mer følelsesladet enn han trodde det skulle bli da han annonserte det.
– Det var overraskende mer tøft enn jeg hadde trodd, og jeg fikk en kraftig følelsesmessig reaksjon. Selv om jeg har visst det en stund, så ble det plutselig virkelig for meg. Det har kommet mange hyggelige hilsener, så det ble rett og slett litt sterkt for meg, sier Soot-Ryen til Medier24.
– Ikke populær
På spørsmål om hvorfor den kjente programlederen valgte å takke ja til sluttpakke, svarer han at jobben har blitt mer uinteressant de siste årene.
– Nå er det ingen reportere lengre. Det man gjør er å forberede spørsmål for en annen som er programleder. Det er mindre journalistisk interessant for en journalist, sier han.
Soot-Ryen mener NRK de siste årene har beveget seg mer over til å prioritere underholdning - fremfor fakta og nyhetsprogrammer.
– Når man har passert 60 år, så utdateres man av mange. Jeg tror, inntil det motsatte er bevist, på fakta og godt journalistisk innhold. Det er mye fjas og programmer som ikke handler om noe ting, sier Soot-Ryen.
I sitt Facebook-innlegg kom han også med et stikk til ledelsen i NRK.
Blant annet skrev han at han «har kanskje sagt ifra litt høyt og vært tydelig så "noen der oppe" ikke liker meg».
– Hva er bakgrunnen for kritikken på Facebook?
– Jeg har nok rekord i å være streikeleder i NRK. Selv om det skal være en profesjonell ting, så blir man ikke populær av det. Så har jeg også sagt ifra om det jeg mener gjennom tidende, svarer Soot-Ryen.
– Redd for å si hva de mener
Han er også klar på at kulturen internt i NRK har forandret seg siden han startet på 1980-tallet.
– Da jeg begynte i NRK var det harde debatter og møter. Men etter hvert har det blitt slik at folk er redd for si hva de mener. Jeg vil ikke si fryktkultur, men de kommer til fagforeningen, da jeg var der, men så tør de ikke å stå for det. Det er et lojalitetskrav og lydighet om å støtte ledelsen.
– Det høres ut som fryktkultur?
– Nei, det er veldig dramatisk og jeg vil ikke bruke det ordet. Men folk er mer bekymret for å si meningene sine nå enn da jeg begynte i NRK. I en journalistisk bedrift så skal det være debatt og gå en kule varmt. Nå tør ikke folk å si ifra fordi de er redd det vil ha omkostninger for karrieren deres, svarer Soot-Ryen.
– Men var det en lykkelig slutt med NRK?
– Ja, men først og fremst en lykkelig tid. Jeg har gjort mye forskjellig, både journalistikk lokalt, men også bygge opp de store tingene, som Norgesglasset. Vi brydde oss om folk og tok dem på alvor.
Medier24 har forelagt kritikken overfor NRK.
Eivind Undrum Jacobsen har vært regionsdirektør for NRK i Midt-Norge i ett år.
Han forteller at han er stolt over innholdsproduksjonen som blir gjort på Tyholt.
Undrum Jacobsen sier videre at han ikke kjenner seg igjen i det som Soot-Ryen beskriver.
– Det eneste jeg vil si er at jeg vil takke Soot-Ryen for en innsatsen som journalist i NRK i førti år, sier han.
Undrum Jacobsen ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer.