NRK har ikke brutt god presseskikk for nettartikkel og radio- og TV-innslag med tittelen «- Best å være vanlig ansatt nå», på NRK Sápmis lulesamiske sending.
Det slo Pressens Faglige Utvalg (PFU) fast i onsdagens møte.
PFU-medlemmene beslutning var samstemmig med sekretariatets innstilling.
– NRK burde opplyst om forholdet. Det handler ikke om reklame, men om å være ryddig om bakenforliggende forhold, sier PFU-leder Anne Weider Aasen.
– Burde opplyst
Klageren mener at NRK brøt god presseskikk da journalisten intervjuet søskenbarnet sitt i saken.
Han viser til blant annet punkt 2.2, om redaksjonell uavhengighet, dobbeltroller og bindinger, og punkt 2.3, om bakenforliggende forhold, i Vær Varsom-plakaten.
Klager mener at NRK burde ha opplyst om slektskapet i saken, og mener at det har en reklameverdi for intervjuobjektet.
NRK mener man må se publiseringen i lys av at det lulesamiske miljøet er lite og at anslagsvis snakkes av 500-600 mennesker i Norge.
Videre opplyser NRK at publiseringen først ble publisert på lulesamisk, et språk som snakkes av 500-600 mennesker i Norge, og at reporteren er en av få i NRK som kan dette språket.
NRK innrømmer likevel at de burde opplyst om slektsforholdet i publiseringen, men avviser at det var brudd på god presseskikk at det ikke ble gjort.
– Mange som ikke har tett kontakt
Rådsmedlem i PFU, Gunnar Kagge, var ikke enig med klager om at saken hadde reklameverdi for intervjuobjektet, men påpeker at erstatnings krav i fremtiden kan være relevant.
– Man må huske på at det er en debatt i næringslivet om erstatning etter pandemien. Men alt i alt mener jeg dette innslaget er en del av en så stor strøm av lignende historier, så jeg ser ikke søskenslektskapet som problematisk, sier Kagge.
Rådsmedlem Ellen Ophaug var enig i at det ikke er brudd, og påpeker at små samfunn har flere ulike bindinger.
– Det er enklere å unngå disse problemstillingene om man er i en større redaksjon. Det foreligger et biologisk forhold her, men det er mange som ikke har kontakt med søskenbarna sine. Det finnes andre koblinger i et lite lokalsamfunn som kan være tettere, sier Ophaug.