Oleksandra Matvijtsjuk, som representerer den ukrainske organisasjonen Center for Civil Liberties (CCL), holder sitt Nobelforedrag under utdelingen av Nobels fredspris for 2022 i Oslo rådhus. Nå er hun invitert til WEXFO-konferansen.

Ukrainsk fredsprisvinner til WEXFO-konferansen

World Expression Forum (WEXFO) inviterer to fredsprisvinnere til ytringsfrihetskonferansen i mai.

Publisert Sist oppdatert

Nobels Fredsprisvinnere Oleksandra Matviichuk fra Ukraina og Shirin Ebadi fra Iran er invitert til ytringsfrihetskonferansen World Expression Forum (WEXFO).

Det skriver konferansen i en pressemelding.

Matviichuk er lederen for det ukrainske Senteret for sivile rettigheter, som vant fredsprisen i fjor sammen med Ales Bjaljatski, en aktivist fra Belarus og den russiske organisasjonen Memorial.

Ebadi er en iransk jurist som i mange år jobbet for menneskerettigheter, og ble tildelt Nobels fredspris i 2003.

Leder for programkomiteen i Wexfo og sjefredaktør i Alltinget, Veslemøy Østrem, sier at deres mål er å bidra til å styrke hele infrastrukturkjeden for ytringsfrihet, gjennom samtaler, debatt og kunnskapsdeling.

– I vår del av verden tar vi i blant ytringsfriheten for gitt, men nesten daglig kommer det nyheter fra mange deler av verden om at journalister, publisister, demokrati- og ytringsfrihetsforkjempere utsettes for trusler, vold og arrestasjoner, sier Østrem.

– I arbeidet med Wexfo 2023 har det vært viktig å løfte frem historier som viser hvor skjør denne friheten er, få ny kunnskap om hva som truer ytringsfriheten, men også å lete etter løsninger som kan styrke rammeverket for denne fundamentale rettigheten, fortsetter hun.

I tillegg er Sviatlana Tsikhanouskaya fra Belarus, Karam Nachar fra Syria, Sonny Swe fra Myanmar, Iman Seyran Ates, FNs høykommisjonær for ytringsfrihet, Irene Khan og tidligere høykommisjonær Maina Kiai invitert til WEXFO.

Fra norsk side skal Stortingspresident Masud Gharahkhani sammen med iranske kunstnere delta i samtale om utviklingen i Iran, står det i meldingen.

Powered by Labrador CMS