NRK-journalist Morten Børre Karlsen har fått påvist Parkinsons sykdom.

Én time etter denne sykkelturen fikk NRK-journalisten beskjeden som kan endre livet hans

Den mangeårige programlederen i NRK fikk denne uken påvist Parkinsons syndrom og valgte å være åpen om det. – En tøff beskjed å få.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag fikk NRKs radiojournalist Morten Børre Karlsen vite at han har nervesykdommen Parkinsons sykdom.

Beskjeden om sykdommen var ikke enkel å få for den spreke 56-åringen, som bare en time før han fikk beskjeden, hadde vært ute og syklet i marka.

– Det var relativt tungt. Jeg har mistet en tante som hadde Parkinsons i mange år. Hun hadde et fryktelig begrenset liv, der hun ble kjempesyk og fikk voldsomme bivirkninger, sier Karlsen til Medier24.

Karlsens tante var samtidig betraktelig eldre enn det han selv er nå.

– I en alder av 56 år må jeg nå forberede meg på at sykdommen kan gjøre skade hos meg i veldig mange år fremover, og begrense livskvaliteten. Den beskjeden var tøff å få.

Journalist Karlsen er også veldig glad i å være i aktivitet. Det er han ikke klar for å slutte med, forteller han.

– Jeg lever et ekstremt aktivt liv, med både motorsykkelkjøring, padling og ekstremsykling i terrenget. Jeg er glad i å være på farten, og som utrykningsjournalist i NRK dekker jeg alle slags hendelser. Jeg er ikke forberedt på å sette meg ned, sier han.

Vil fortsette som vanlig

Enn så lenge har ikke Karlsen fått noen prognoser på hvordan sykdommen kommer til å påvirke ham.

Han kommer også foreløpig til å fortsette som vanlig i jobben som utegående radioreporter for NRK i Trøndelag.

– Jeg ser ikke noen grunn til å la være. Nå er det seks år til jeg kan gå av med pensjon, sier han.

Og legger til:

– Ettersom jeg ikke ligger an til å være i så god form etter normal pensjonsalder, kan jeg kanskje ta ut mer fri mens jeg ennå er i god form og har gode dager. Det må jeg reflektere litt rundt.

– Hva betyr jobben i NRK for deg?

– Jeg har hatt over 15 000 timer med direktesendt radio. Det betyr at stemmen min er relativt kjent for en del mennesker i Trondheim. Når jeg reiser rundt, blir jeg gjenkjent på stemmen, og møter utrolig mye velvilje fra intervjuobjektene, sier Karlsen.

Enkelte har også sagt at de nærmest ser på Karlsen som en del av familien, etter at han har vært en del av morgenrutinen deres i mange år.

– Å møte folk som er så positive til det du gjør, er en kjempefordel som journalist. Da får du kontakt med folk du ellers ikke ville, sier han.

Velger åpenhet for å hjelpe andre

Karlsen valgte selv å fortelle om sykdommen på Facebook, samme dag som diagnosen ble konstatert.

På spørsmål om hvorfor han ønsker å være så åpen om situasjonen, sier han:

– Jeg har postet lignende ting på Facebook før, og da har jeg fått utrolig mange praktiske tilbakemeldinger om hvem man bør snakke med, eller ting jeg bør lese.

Han sier også at åpenheten kommer ut av et ønske om å hjelpe andre som er i samme situasjon, eller som er pårørende til noen som er det.

Samtidig forteller han at enkelte tilbakemeldinger han har fått etter at han delte nyheten, også har irritert ham.

– En god del kommenterer ting som at «dette kommer til å gå fint», Det er meningsløse kommentarer fra folk som ikke aner noe om dette, men at folk sender meg gode tanker er selvsagt helt i orden.

– I det store og hele, har det vært praktisk, og emosjonelt støttende å dele dette på Facebook, sier Karlsen.

Powered by Labrador CMS