Kastet opp midt i portrettintervjuet: – Ble innviet i min personlige hemmelighet
Altinget-sjef Veslemøy Østrem forteller om et litt annerledes portrettintervju og hvordan hun fikk innpass i Dag og Tid for sitt første sommervikariat i mediebransjen.
Medier24 fortsetter spalten «Mitt sommervikariat», der vi inviterer medieprofiler til å dele litt om sitt første sommervikariat i bransjen.
Denne gangen er det ansvarlig redaktør i Altinget, Veslemøy Østrem, som står for tur.
– Hvor og når var ditt første sommervikariat?
– I mediebransjen var mitt første sommervikariat i Dag og Tid. Der hadde jeg først en praksisperiode mens jeg studerte på Journalisthøgskolen, og fikk deretter forlenget dette over sommeren.
– Hvordan fikk du jobben?
– Jeg ville gjerne være i Dag og Tid i praksisperioden min. Dette hadde sjefredaktøren Arnhild Skre aldri opplevd før, så hun ringe for å sjekke hva slags merkelig skapning det var som hadde nynorskavisa øverst på ønskelisten. Da jeg – med klingende østlandsdialekt svarte at «målsaken er viktig for meg, og jeg vil skrive om kultur» – skjønte hun vel enda litt mindre. Men jeg fikk komme, og hadde noen virkelig lærerike måneder der. Det lå litt i kortene at praksisperioden skulle forlenges, men jeg fikk ikke endelig svar på det, før jeg hadde levert mine første manus – og nynorsken holdt mål.
– Hva husker du best?
– Jeg fikk jobbe med alle mulige sjangere, og på denne tiden var jeg fast bestemt på å bli feature- og kulturjournalist. Derfor var det noe eget å kunne skrive portrettintervjuer og bokanmeldelser. Jeg husker at jeg tok litt hardt i på en bokanmeldelse, og at forfatteren ble ganske så lei seg av min kritiske tilbakemelding. Det fortalte hun først mange år senere. Boken hennes hadde bare blitt anmeldt av meg. Jeg husker sjefredaktøren spurte meg om jeg skulle dempe «raljeringen» litt. Men jeg fant ikke det nødvendig.
– Hvem ble du kjent med som du fortsatt har kontakt med?
– Det var et godt kollegium, og særlig Arnhild hadde jeg kontakt med senere også – hun flyttet seg til Aftenposten, der hun ledet kulturavdelingen i mange år. Det ga meg et innpass der senere. Arnhild var en svært dyktig leder. Tydelig, raus og ga masse frihet.
– Gjorde du noen tabber? Hvis så, hvilke?
– Jeg var helt fersk gravid denne sommeren og morgenkvalmen ble etter hvert et problem. Det var så tidlig i svangerskapet at svært få visste om det. Jeg skulle gjøre et portrettintervju med en kjent forfatter. Vanligvis forsøkte jeg å legge avtalene til litt utpå formiddagen, i tilfelle jeg hadde en dårlig start på dagen. Det gikk ikke denne gangen. Hun var midt i et resonnement om en viktig livshendelse, da jeg skjønte at jeg kom til å kaste opp – og at det var for langt til toalettet. Jeg fant en kaffekopp og kastet opp hele frokosten i den. Dermed ble denne forfatteren innviet i min personlige hemmelighet. Intervjuet fortsatte i litt andre baner. Hun begynte umiddelbart å fortelle om sine egne fødsler og graviditeter – og portrettet ble ganske mye bedre! Jeg gjorde selvsagt også noen andre mer klassiske tabber, som å slette opptak fra intervjuer og ikke ha film i kamera, men oppkast-episoden satte meg litt ut. Jeg husker jeg tenkte at jeg hadde mistet kontrollen. Men sett i ettertid var det jo bare en veldig naturlig og litt søt «tabbe».
– Hva er det viktigste du lærte som sommervikar?
– Kommareglene. Det var høyt språklig nivå i den avisen. De er jeg ganske strikt på fortsatt.
– Hva er dine tips til årets sommervikarer?
– Til alle som har valgt å være vikar i en lokalavis eller nisjeavis, vil jeg bare si: Gratulerer! Som sommervikar får du mye mer frihet og ansvar i en liten redaksjon, så mange flere burde gjøre det! Ellers er det et generelt tips til alle unge mennesker: Dere har mye bedre tid enn dere tror. Hvis noe ikke går helt som det skal i første forsøk, så finnes det mange andre muligheter. Ikke tro at du skal være ferdig utlært, men ta til deg tilbakemeldinger – og be om dem, hvis ingen sier noe om det du leverer.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no