Åse Marit Befring blir snart NRKs korrespondent i Istanbul.

NRKs Åse Marit Befring er snart klar for tre år i Midtøsten - dette vil hun oppnå

– Uansett hva du driver med som journalist, er det viktigste å fortelle hvordan folk blir berørt, sier den påtroppende korrespondenten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fredag formiddag ble det kjent at Åse Marit Befring blir NRKs korrespondent i Istanbul, med ansvar for blant annet Tyrkia, Irak, India og Pakistan.

Den tidligere Brussel-korrespondenten er dermed klar for et nytt utenlandsopphold for NRK. Hun er klar på hva hun ønsker å oppnå i løpet av den tre år lange perioden.

– Å komme tett på mennesker og fortelle fra bakken hvordan situasjonene oppleves og er. Uansett hva du driver med som journalist, er det viktigste å fortelle hvordan folk blir berørt, sier Befring til Medier24.

Og fortsetter:

– Og å få fram følelser. Klarer man det, skaper man engasjement hos lyttere og lesere, selv om ting skjer langt unna dem.

Se videointervju med Befring nederst i saken!

– Mange ønsker å snakke med deg

– Hvordan kommer man som norsk journalist tett nok innpå folk til å få fram disse følelsene?

– Jeg har opplevd at folk i veldig mange av disse landene ønsker å snakke med deg. Selv om språket kan bli en hindring, er jeg ikke redd for å få fram ektefølte historier, sier hun.

Befring snakker både spansk, fransk og engelsk, som snakkes i flere av landene hun skal dekke. Tyrkisk kan korrespondentenimidlertid ikke ennå.

– I stor grad kommer jeg til å bruke tolk. Det er en klar utfordring i journalistikken. Jeg får prøve å lære meg litt tyrkisk. Jeg har begynt allerede, og kan et par ord, sier hun.

– Du skal inn i et område av verden hvor man kan være utsatt som journalist. Hvilke tanker gjør du deg om det?

– NRK setter sikkerhet i høysetet og vi har et byrå som vi holder kontakten med om man skal inn i farlige, konfliktfylte områder. Jeg er trygg på at vi vil klare å dekke konflikten og likevel ivareta sikkerheten. Jeg må ikke gjøre vurderingene alene, svarer Befring.

– Alfa og omega

Da Befring var korrespondent for NRK i Brussel. Den gangen fulgte barna og ektemannen med på reisen.

Nå er barna blitt voksne, og Befring drar til Istanbul alene. Hun forteller at hun allerede kjenner to andre journalister som er i den tyrkiske storbyen.

– Det er en god start, så handler det om å oppsøke det internasjonale journalistmiljøet og om å få kontakter.

– Hva betyr det å kunne sparre med andre internasjonale journalister?

– Jo lengre vekk fra Norge man er, desto viktigere er det. Å ha kollegaer å utveksle tanker, ideer og erfaringer, også om sikkerhet, og om hvilke fiksere som er gode, tenker jeg er alfa og omega.

Powered by Labrador CMS