Stortinget vurderer nå flere endringer på debattene etter innspill fra Stortingets presselosje.
En helt ny debattform kan faktisk bli innført etter høstens valg, i form av en ukentlig initiativdebatt, der dagsaktuelle saker lettere skal kunne bli tatt opp i stortingssalen.
Det er reglementskomiteen på Stortinget som nå går inn for endringene i en fersk rapport, og saken skal etter planen behandles i plenum før sommeren.
Det vurderes også endringer i trontaledebatten, finansdebatten og spørretimen, samt at avstemmingene i stortingssalen kan få ny form.
Stortingets første visepresident, Eva Kristin Hansen (Ap), er glad for innspillene fra journalistene.
– Et viktig mål for meg har vært å få en diskusjon om hvordan vi kan vitalisere debattene i Stortinget. Presselosjen kom med flere interessante innspill som vi har fulgt opp i vårt arbeid, sier hun.
– Lettere for redaksjonene
Presselosjens leder, Mats Rønning, er på sin side glad for at Stortinget tar innspillene på alvor.
– Det er veldig hyggelig at Stortinget tar oss med på råd, og lytter til det vi sier. Vi vet hva som skal til for å få folk til å lese om politikk. Da må vi angripe det på en måte som gjør at flest mulig fenges av det, sier Rønning til Medier24.
– Vi håper disse endringene vil øke aktualiteten og gjøre debatten mer interessant. Det blir også lettere og mer interessant å dekke og prioritere for journalistene og redaksjonene. Vi har veldig troen på dette, og håper dette nå vil gjennom, legger han til.
Rønning sier at grepene vil kunne gjøre debattene kortere og strammere.
– Ofte er stortingsdebattene lange og ufokuserte, med lange hovedinnlegg. Det er ikke så lett å vite når de mest interessante ordvekslingene kommer, sier han.
At presselosjen kommer med innspill som fører til endringer er for øvrig ikke noe nytt. Den velkjente muntlige spørretimen ble i sin tid til etter initiativ nettopp fra journalistene.
– På 1990-tallet ble spørretimen innført etter forslag fra presselosjen. Det har i ettertid vist seg å være en av de mest suksessrike nyvinningene. Hvis vi kan få til noe lignende med dette forslaget, så vil det veldig bra, sier Rønning.
– Ikke helt i mål
Presselosjen har imidlertid fortsatt noen «gamle kampsaker» de fortsatt ikke har fått gjennomslag for, forteller han.
– Vi er ikke helt i mål. Vi vil fortsatt at dagsordenen og tidspunktene for møtene i Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen skal gjøres offentlig kjent. Vi ønsker prinsipielt at alle komitemøtene på Stortinget bør være offentlige, sier Rønning.
– Vi beklager at Stortinget nok en gang ser ut til å fastholde et unødvendig hemmelighold. Generelt bør regjeringen og Stortinget flytte flere av de store, avgjørende sakene inn i stortingssalen på et så tidlig tidspunkt i prosessen som mulig, sier han.
Hansen sier en vurdering av åpenhet i Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen ikke har vært en del av deres mandat i denne omgang, men at dette har vært tema i Harberg-utvalget som i 2019 ble satt til å gjennomgått Stortingets kontrollfunksjoner.
– Jeg deler for øvrig Presselosjen sin holdning til at vi bør ha mer åpenhet rundt hva som skjer der, sier Hansen.