Mekler Claes Stråth (til venstre) og SAS’ forhandlingsleder Marianne Hernæs avbildet da de møtte pressen utenfor Näringslivets hus i Stockholm under mandagens forhandling mellom SAS og pilotforbundene.

Derfor ble det full forvirring i mediene rundt SAS-streiken

– Det opplevdes litt kaotisk for våre folk, og det gjorde det nok også for leserne, sier VGs breakingsjef.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Etter 15 dager med streik kom SAS og pilotforeningene til enighet natt til tirsdag. Streiken er med det over, og pilotene skal tilbake på jobb.

Men før den endelige bekreftelsen kom like før klokken 03.30, var det stor forvirring i mediene - både i Norge, Sverige og Danmark.

Flere medier meldte nemlig mandag kveld at streiken var over - og siterte sentrale kilder i og rundt selskapet. Så kom kontrabeskjeden fra SAS om at ingen avtale var på plass likevel.

Se hvordan publiseringene forløp nederst i saken.

Fungerende nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, erkjenner at det var forvirrende også for NRK - men de sto likevel på sin første SAS-nyhet gjennom kvelden.

NRK: – Tok usedvanlig lang tid

NRK var blant mediene som først meldte om enigheten.

Fungerende nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, som til vanlig er etikkredaktør, sier til Medier24 at de hadde gode og sikre kilder på at partene var enige.

– Vi holdt oss til den nyheten igjennom hele kvelden. Så registrerte vi at SAS var veldig opptatt av å si at avtalen ikke var underskrevet, sier Kalbakk til Medier24.

NRK opplevde også at lederen i Norsk Flygerforbund opplyste hvor mange som ville få jobben tilbake, men senere trakk opplysningen etter publisering.

– Det hadde å gjøre med at SAS sendte ut meldingen om at avtalen ikke var underskrevet, noe som gjorde det vanskelig for han å uttale seg, forklarer Kalbakk.

– Hvorfor ble det så mye forvirring rundt dette?

– Det er vanskelig å si. Men våre folk i Stockholm fikk ikke snakket med noen før de endelige meldingene kom om natten. Det tok usedvanlig lang tid før bekreftelsen kom. Vanligvis når vi dekker slike meklinger, har det ikke tatt lang tid før bekreftelsen har kommet, forteller Kalbakk.

Han legger til de hele kvelden sto ved den informasjonen de hadde fått om at partene var enige.

– Det er alltid vurderinger og diskusjoner underveis, og man går igjennom kildegrunnlaget. Vi sto ved det vi først hadde publisert ved nitiden.

Siterte åpne kilder

VG meldte også om enigheten like over klokken 21.00 mandag.

Breaking-sjef i mediehuset, Geir Arne Kippernes, forteller til Medier24 at situasjonen var litt kaotisk.

– Det startet med anonyme kilder i andre medier som vi valgte å ikke sitere, fordi vi ikke hadde informasjonen. Etter hvert kom det åpne kilder, og da valgte vi å publisere og pushe nyheten. Men så kom den motstridende meldingen fra den andre parten, og vi følte at vi måtte forklare leserne gangen i hva som skjedde, sier Kippernes og legger til:

– Det opplevdes litt kaotisk for våre folk, og det gjorde det nok også for leserne.

VG opplevde også å bli informert av NRK, fordi de hadde sitert allmennkringkasteren på sitatet fra lederen i Norsk Flygeforbund, som senere ble trukket.

– Det er kollegialt av NRK å si ifra om det, og da må vi bare opplyse om det, og være åpen med våre lesere. Det skjer innimellom at opplysninger trekkes, sier han.

Kippernes sier at det ikke var rart at det blir forvirring i en slik situasjon.

– Når vi først har kilder som sier at streiken er over, og den andre siden dementerer, da er det klart at det blir forvirrende, ikke bare i mediehusene, det var rett og slett full forvirring. Og det var også det vi valgte å skrive, sier han.

NTB siterte også både norske og nordiske medier på at enigheten var i boks. Men nyhetbyrået tok forbehold, forteller nyhetssjef i NTB, Hege Tannæs-Fjeld.

– Det ble en travel vakt for kveldslaget vårt. Da dansk TV 2 og etterhvert flere medier erfarte at det var enighet om en avtale, valgte vi å sitere dette selv om det ikke var bekreftet. Vi var opptatt av å ta forbehold og få tydelig fram i alle saker hva som ikke er bekreftet, og hva det var direkte motstridende opplysninger om, sier hun til Medier24.

– Tok noen medier på sengen

Dagens Næringsliv (DN) siterte - i likhet med flere andre norske medier - dansk TV 2 på at en avtale var landet. Næringslivsavisen valgte imidlertid å sitte stille i båten da nyhetsmeldingene kom om at streiken var over.

DNs nyhetsleder Kathinka Hartwig beskriver nyhetsbildet som «kaotisk, og en vanskelig situasjon å forholde seg til».

– Informasjonen vi satt på tilsa at mediene som hadde meldt at «streiken var over» før klokken 21 var for tidlig ute - forhandlingene var ikke over. Dette ble også bekreftet av SAS i en børsmelding like etter. Vi vurderte det som viktig å opplyse leserne om dette, sier Hartwig til Medier24.

– Flere norske medier valgte likevel å kjøre med at det var en enighet mellom partene. Selv om det var nære, følte SAS stort nok behov om å informere markedet om at informasjonen til disse mediene ikke stemte. Det var pussig å se at enkelte medier ikke tok hensyn til dette gjennom korrigerende pushmeldinger og i inngangen på sakene, sier hun.

Hartwig mener de motstridende meldingene fra de involverte gjorde det ekstra krevende og forvirrende.

– Det er jo ikke normalt at det kommer så motstridende meldinger fra et selskap. sier hun.

– Samtidig tror vi at enkelte mekanismer i dette dramaet nok tok noen medier på sengen. SAS er børsnotert og har en annen informasjonsplikt enn partene i arbeidslivet. Dette har også vært en spesiell megling, som er mer komplisert enn vanlige meglinger i arbeidslivet. Selv om partene var enige om de viktigste punktene, visste vi at det kunne ligge skjær i sjøen i innspurten, så det var viktig med forbehold, sier Hartwig.

Slik var publiseringene:

Det var den svenske avisen Dagens Industri som først meldte om enigheten mellom SAS-ledelsen og pilotene mandag kveld.

– Vi har en avtale, og nå skal vi bare få de siste underskriftene på plass, sa SAS-styreleder Carsten Dilling til avisen.

Enigheten ble også bekreftet av leder for SAS Norge Flygerforening, Jan Levi Skogvang, overfor Børsen.

– Dette er en tragedie for pilotene, rent avtalemessig. Men det er godt at vi er ferdige og at vi får flyene opp i luften igjen, sa han.

Deretter kastet flere medier seg på, før SAS klokken 21.29 sendte ut en pressemelding der de skrev at selv om meklingen har gått i riktig retning i løpet av mandag, er det fremdeles ikke landet en avtale mellom partene.

I meldingen skriver SAS at en avtale mellom partene ikke er signert.

– På grunn av spekulasjonene i mediene ønsker SAS å presisere at det foreløpig ikke er signert noen avtale. Meklingsprosessen fortsetter, skriver SAS i meldingen.

NRK og Danmarks Radio skrev mandag kveld at de har fått opplyst at varigheten på avtalen blir fem år.

Det var danske TV 2 som først erfarte at det er enighet om en avtale. Også danske DR og NRK har erfarte senere det samme.

Overfor både Dagens Næringsliv og svenske Dagens Industri ble dette derimot avvist av kommunikasjonssjef Karin Nyman.

Norsk Flygerforbund opplyste også mandag kveld til NRK at 450 SAS-piloter får jobben tilbake, men trakk senere denne opplysningen.

Da hadde saken blitt sitert av VG, men NRK tok kontakt med VG om at opplysningen var trukket tilbake.

Det er ikke avklart hvor mange som får tilbake jobben, sa leder Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund til NRK da.

Powered by Labrador CMS