– Regjeringen har ikke lyttet til en samlet mediebransje og løst momsproblemet de selv skapte i fjor.
Det sier administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening Randi S. Øgrey i en pressemelding.
I forslag til statsbudsjett kommer det ingen reversering av momskuttet regjeringen gjennomførte i fjor.
– Usikkerhet
Øgrey mener momsfritaket må være plattformnøytralt.
– Blir ikke forslaget forbedret vil norske nyhetsmedier være dårligere rustet i kampen mot de globale teknologigantene og det blir mer krevende å sikre medienes samfunnsrolle fremover.
I statsbudsjettet forslår regjeringen en justering av fritaket for aviser som åpner for mer bruk av lyd og levende bilder.
MBL mener justeringen ikke løser det grunnleggende problemet.
Øgrey påpeker at det er tøffere økonomiske tider enn på mange år i mediebransjen og mange mediehus må kutte kostnader.
TV 2 får ikke tilbake momsfritak for sitt nyhetsinnhold, noe sjefredaktør Olav T. Sandnes kalte dramatisk og svært alvorlig i fjor.
– Slik momsen innrettes nå vil mediene få en usikkerhet om når man kan falle utenfor momsfritaket. Dette vil dempe innovasjonstakten. Nullmomsen har vært avgjørende for at norske medier er verdensledende i digitalisering, nå kan regjeringen bremse utviklingen slik at utenlandske aktører løper forbi, sier Øgrey.
– Hvileskjær
Mediestøtten øker med 18 millioner kroner til 490 millioner.
Produksjonstilskuddet foreslås til 424 millioner kroner, som innebærer pris- og lønnsjustering i tråd med de 4-årige styringssignalene som ble vedtatt av Stortinget i fjor.
Statsråden understreket da at dette var å anse som et gulv og ikke et tak, skriver MBL.
– Det er tøffere økonomiske tider nå og forutsigbarhet er avgjørende. Dessverre blir mediestøtten i år et hvileskjær, hvor det samlede beløpet i praksis står stille, mens uforutsigbarheten øker for mange av mediene i ordningen. En rettighetsfestet ordning hadde gitt nødvendig forutsigbarhet og trygghet i urolige tider, sier Øgrey.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no