Magnus Takvam ble hedret i NRK-kantina torsdag.
Magnus Takvam ble hedret i NRK-kantina torsdag.

Her blir NRK-kommentator Magnus Takvam takket av

Den rutinerte journalisten ble hedret i NRK-kantinen før han går av som pensjonist.

Publisert Sist oppdatert

Artikkelen oppdateres

(MARIENLYST): NRKs politiske kommentator Magnus Takvam fyller 70 år 26. juni, og må derfor gå av med pensjon i henhold til NRKs regler.

Men allerede torsdag ble den rutinerte journalisten hedret med en avslutning i NRK-kantinen på Marienlyst i Oslo.

Både gamle kollegaer og politikere hadde møtt opp for si noen ord om Takvams journalistiske karriere.

– Jeg vil si det er med vemod at vi er kallet hit i dag for å takke deg av, startet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sin tale og trakk fram at man kunne si dette i en alvorlig tone.

Støre beskriver Takvam som en kommentator med stor etterrettelighet og en som løfter nivået på journalistikken, til stor kontrast for fenomenet falske nyheter som uroer både statsministeren og andre.

Magnus Takvam i kantinen med sine kollegaer og inviterte gjester.
Magnus Takvam i kantinen med sine kollegaer og inviterte gjester.

Støre trakk fram at Takvam aldri var brautende. Det var også en del av budskapet i talen til nyhetsdirektør Helje Solberg.

– Det er ikke nødvendigvis de som skriker høyest som blir hørt og lyttet til. Du er alltid på, alltid godt forberedt, kunnskapsrik, aldri brautende og har aldri stått i veien for en god sak, sier Solberg i sin tale.

Hun er ikke i tvil om hva Takvam har betydd for norsk offentlighet.

– Du er den viktigste kommentatoren gjennom tidende. Det har knapt vært en sak av betydning de siste ti årene som du ikke har kommentert. Du har et enormt kontaktnett i norsk samfunnsliv, men så vidt jeg vet, ingen fiender. Du har ikke blitt angrepet fra noen, verken høyre- eller venstresiden.

Også tidligere finansminister og stortingsrepresentant fra Høyre, Jan Tore Sanner, hadde tatt turen til kantinen på Marienlyst for å hedre den avtroppende NRK-kommentatoren.

– Du har klart noe ganske enestående, og det er å få respekt i begge leire. Det er det ikke mange som klarer, men jeg tror at svaret ligger i det Jonas understreker; du har presise og balanserte analyser, du er faktabasert, moderat og skikkelig, som norsk politikk på sitt beste, sier Sanner.

Hovedpersonen selv, Magnus Takvam, satt stor pris på all hyllesten fra gamle kollegaer og politikere.

– Det er litt overveldende, må jeg innrømme. Så mye ros har jeg aldri fått før, og kommer aldri til å få senere. Men det er veldig hyggelig at man har satt pris på den jobben jeg har gjort, sier Takvam.

Den avtroppende NRK-kommentatoren er klar på at han vil savne fellesskapet i redaksjonene.

– Selv om jeg er litt en einstøing, liker jeg fellesskapet i redaksjonene. Det vil være det triste med å slutte.

Powered by Labrador CMS