Lorns Bjerkan, ansvarlig redaktør for Nidaros

Nidaros er ikke der de ønsker å være: – Det er grep som må tas

Etter tre år i Steinkjer24 er Lorns Bjerkan tilbake i Nidaros. Han forteller om veien videre for avisen, erfaringer fra Nidaros-skandalen, og kunnskapen han tar med seg fra å lede en liten utfordrer.

Publisert

I mars tok Lorns Bjerkan over som ansvarlig redaktør i avisa Nidaros i Trondheim. Det i underkant tre år etter at han forlot stillingen som journalist og klubbleder i avisen, for å bli redaktør i Steinkjer24.

Bjerkan sier til Medier24 at det har vært spennende å komme tilbake.

– Det er en annerledes jobb enn den jeg dro fra. Og selv om det var en del ansatte jeg kjente fra før, var det også mange nye. Så det er en helt annen bedrift nå enn det jeg forlot, sier Bjerkan.

Bjerkan forlot avisen etter det han selv beskrev som en krevende periode. Han var klubbleder da daværende sjefredaktør Vanja Holst beskyldte daværende styreleder Arne Reginiussen for å blande seg inn i redaksjonelle avgjørelser.

– Det som skjedde den gangen, er ikke en del av Nidaros nå. Selv om det skapte mye uro, er Nidaros et annet sted nå. Vi har lagt ting bak oss, det er diskutert, håndtert og vi har fokus på veien fremover.

– Større forståelse for roller

– Hva har du lært av den saken som du har tatt med deg videre?

– Den saken gjorde at det oppsto en debatt rundt roller, hva et konsern skal være og hva en redaktør skal være. For meg var den debatten veldig utviklende. Jeg fikk fra å være klubbleder til redaktør rett etterpå, det har gitt meg en større forståelse for rollene våre, sier Bjerkan og legger til at han også har lært noe om hvordan man håndterer en slik situasjon.

– Og hvordan man håndterer ulike parter, hvordan det påvirker en bedrift. Det er ting jeg tar med meg som jeg tror har gjort meg klokere i situasjoner.

Da Bjerkan dro til Steinkjer24 i 2021, overtok han etter Stig Jakobsen, som da gikk til Nidaros. Nå har han igjen tatt over jobben til Jakobsen, som reiste opp til Avisa Nordland i vinter.

Da Jakobsen forlot Nidaros, beskrev han sin innsats der som Titanic i revers. Bjerkan sier at han i starten har hatt fokus med å snakke med alle de ansatte og høre alle i diskusjonen om veien videre.

– Det er viktig for meg å få med alle før vi legger en klar strategi. Og så skal vi tenke mer langsiktig fremover.

– Må bli mer robuste

Han sier Nidaros i dag ikke har den posisjonen de ønsker å ha.

– Vi trenger betydelig vekst, så det er grep som må tas, sier han og legger til at han allerede har tatt noen, som å omorganisere og slanket antallet lederroller.

I Steinkjer24 var Bjerkan en av initiativtakerne bak et vaktsamarbeid mellom de små Polaris–avisen i fylket. Samarbeidet gjør at kvelds- og helgevakter passer på flere aviser samtidig. I Nidaros har han ikke et slikt samarbeid.

– At vi må tenke mer på tvers av ulike organisasjoner og bli mer robuste, er naturlig. Om det er vaktsamarbeid eller samarbeid på andre måter, er noe vi må finne ut av. Per i dag har vi ikke svaret, men vi er sårbare i enkelte deler av døgnet, sier han og viser til at Klæbuposten, som dekker deler av Trondheimsområdet, er med i vaktsamarbeidet til Polaris.

– Det kan være at de er bedre bemannet enn oss i noen deler av døgnet, til tross for at de egentlig er én ansatt. Så vi må finne løsninger for at vi skal bli mer robuste.

Fra allierte til fiender

– Hvilke erfaringer tar du med fra tiden i Steinkjer?

– Det er mye. Vi lyktes veldig godt i Steinkjer. Og mange sa til meg at det prosjektet var klin umulig. Men så ble vi Norges raskest voksende avis. Det gjorde vi ved å bli en tydelig, kritisk og sulten lokalavis. Det å ta lignende grep her som et svar til Adressa, er naturlig.

Og kampen mot tanten på andre siden av elva lever godt.

– Vi slår dem på nyheter hver eneste dag, og det til tross for de antageligvis har flere mellomledere enn vi har ansatte.

Bjerkan viser til at det den siste tiden har vært mye snakk om det nye byrådet i Trondheim.

– I dekningen av det nye byrådet har vi ofte vært ledende. Og det skjer ting rundt oss hver dag hvor vi klarer å være først på stedet, for å komme med nyhetene først. 

Begge avisen er tilknyttet en næringslivsredaksjon, NT24 for Nidaros og MN24 for Adressa, og begge har debattsatsing med Trønderdebatt og Midt-Norsk debatt.

– Det skjer debatt hos oss som ikke skjer hos dem. Og så er de en stor aktør, og utfordrer oss på ting. Så gir vi dem kamp, og det merker de.

– Du har gått fra å ha Sivert Rossing i Trønder-Avisa som fiende, og Per-Axel Koch i Polaris som alliert, mens det nå er motsatt. Hvordan er det?

– I begge disse jobbene er det en kamp mellom David og Goliat, hvor jeg har kjempet for å komme med et alternativ til det etablerte og trauste. For meg handler det ikke om hvem jeg kjemper mot, men om oppdraget som innebærer å skape et større mediemangfold i to byer jeg bryr meg mye om.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS