De siste ukene har det ikke manglet saker om NRK-journalist Line Andersen og konflikten med NRK. I slutten av februar ble det kjent at Andersen går til privat søksmål mot arbeidsgiveren. Hun saksøker for ugyldig oppsigelse, subsidiært urettmessig omplassering, etter at hun ble tatt av skjermen på tampen av 2019, midt under et sjakkmesterskap.
I flere måneder prøvde NRK og Andersen å løse konflikten utenfor rettssalen, uten hell. Tirsdag starter rettssaken i Oslo Tingrett.
Påvirket det «psykososiale arbeidsmiljøet»
Lenge var det mye hemmelighold knyttet til hva søksmålet egentlig gikk ut på, og i domstolens berammingslister sto det at saken var knyttet til endring i arbeidsoppgaver.
Andersen bekreftet i februar overfor Medier24 at det også handler om mer enn det.
– Men jeg kan ikke si noe mer om det, siden det er en del av saken. Men dette er ikke et forsøk fra min side for å trasse til meg programleder-oppgaver, sier hun.
Da sluttinnleggene ble levert, trådte en langvarig konflikt frem.
Andersen mener at hennes omplassering til arbeid med innholdsproduksjon for nett og mobil er gjengjeldelse i strid med arbeidsmiljøloven.
NRK er på sin side uenig, og mener at bakgrunnen for omplasseringen er Andersens påvirkning på arbeidsmiljøet. Blant annet skriver de at Andersen skal ha påvirket det «psykososiale arbeidsmiljøet» i NRK Sporten negativt, gjennom sin atferd.
I NRKs sluttinnlegg heter det:
«Arbeidsmiljøet i Sporten har i flere år vært preget av uro og konflikt knyttet til Line Andersens atferd og påvirkning på andre ansatte. Ledelsen har tatt opp dette med Andersen, uten at det har ført til noen endring. Høsten 2019 oppsto det en konflikt mellom Line Andersen og medlemmer i sjakkredaksjonen som for flere ansatte var uholdbar».
Lang vitneliste
Det er satt av fire dager til rettssaken, og hele 18 vitner er satt opp, i tillegg til partsforklaring fra Andersen og NRK.
NRK fører 14 vitner, mens Andersen fører 7 vitner. Tre av vitnene er satt opp av begge parter. Blant vitnene er sportsredaktør i NRK, Bjørn Sundvor, som er kalt inn av begge sider.
Flere NRK-personligheter, og tidligere kollegaer er også kalt inn som vitner. Blant Ole Rolfsrud, Susann Michalsen, Andreas Stabrun Smith, Christian Nitschke Smith og Jan Petter Saltvedt. Alle disse stiller som vitner for NRK og skal forklare seg om «Andersens innvirkning på arbeidsmiljøet».
Saken har ført til mye oppmerksomhet, selv om begge sider har vært sparsomme med å snakke med pressen. Flere mediehus har forsøkt å få NRK, Andersen og tidligere kollegaer i tale.
Det er forventet at flere mediehus skal følge rettssaken etter å ha skrevet seg inn i saken. I forrige uke meldte Journalisten at Dagbladet hadde søkt tingretten om å få dekke rettssaken live på Dagbladet TV. Søknaden ble avslått.
– Ikke nødvendigvis en spektakulær arbeidsrettssak
I et intervju med Dagens Næringsliv etter sluttinnleggene ble levert inn, sa Andersen:
– Jeg er forberedt på at NRK vil prøve å henge meg ut i retten. Det kommer til å bli stygt, men jeg har valgt å gjøre det likevel.
Medierettsadvokat Jon Wessel-Aas sier at det ikke er unikt med arbeidsrett-saker fra mediebransjen.
– Men de får ikke ofte så mye mediedekning. I denne saken er partene et kjent TV-fjes og almennkringkasteren. Da vil det skape engasjement og mediedekning, men det betyr ikke nødvendigvis at saker en mer spektakulær enn andre arbeidsrettssaker, sier Wessel-Aas, som påpeker at arbeidsrett ikke er hans område.
– Min erfaring er at det er litt tilfeldig hvilke rettssaker som vekker medias oppmerksomhet. Det er rettssaker hver eneste dag, og det er saker som kan reise store prinsipielle spørsmål, uten at dette dekkes i media, sier han.