Renate Karlsmoen

Håper ny studiegjeldordning vil trekke journalister til distriktene

Tidligere NJ Student-leder Renate Karlsmoen har savnet lokkemidler for å få unge journalister til å velge små lokalaviser. 

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke meldte regjeringen at de vil gradvis slette studielånet for innbyggerne i de 212 minst sentrale kommunene i Norge. De som bosetter seg i disse kommunene vil få slettet opp mot 25.000 kroner i året i studielån. 

Tidligere leder i Nj Student, Renate Karlsmoen, sier til Medier24 at hun umiddelbart koblet nyheten med tematikken om journalistmangel i lokalavisene.

– Det å få flere unge journalister til å velge lokalavisene var en hjertesak for meg da jeg var leder. Og jeg håper flere tenker at de kan flytte ut av storbyen, sier Karlsmoen.

– Må kommuniseres tidlig

Hun legger til at hun selv er fra et lite sted, men at hun har fått et nettverk og skapt en karriere i Oslo.

– Men hadde jeg ikke hatt jobb, samboer og bodd i Oslo en stund, hadde jeg ikke vært negativ til å flytte hjem. Det satte i gang noen tanker hos meg, sier hun.

Hun tror at slike lokkemidler vil gjøre det mer sannsynlig at noen velger en jobb i distriktet.

– Og det er noe jeg har savnet i møte med redaktørene, at man formidler disse fordelene med å jobbe utenfor byen.

Karlsmoen mener også den informasjonen må komme tidlig.

– Hvis det blir kommunisert allerede på ungdomsskolen og videregående, tenker kanskje flere at de ikke trenger å flytte fra hjemstedet for godt, men kan flytte hjem etter studiene.

Hun påpeker at det har blitt mer debatt rundt temaet de siste årene, og økt synlighet.

– Og så må det gjentas. Det savnet jeg litt i dialogen med studentene, at det var mye snakk om at folk ikke ville jobbe i distriktet, men lite konkrete tiltak.

– Positivt tiltak

Debatten om å få journalister ut til distriktet kommer stadig opp. 

I sommer tok redaktør i Medier24, Erik Waatland, til orde for at unge journalister måtte legge fra seg kaffe latten og søke jobb utenfor ring 3. 

Han fikk svar fra Aksel Lindberg, sommervikar i VG, som påpekte at sjansene ikke var større utenfor Oslo, og Kristine Sterud i Medier24 som pekte på at utfordringen ikke bare var å få folk til å søke seg til distriktet, men å få de til å bli.

Utviklingsredaktør i Aftenposten, Jostein Østring Larsen, pekte på sentraliseringen som et av problemene. 

Landslaget for Lokalaviser tar ofte opp problematikken om rekruttering. 

– Jeg tror faktisk dette kan være et positivt tiltak, sier generalsekretær i LLA, Tomas Bruvik, om studiegjeldordningen.

I sommer sa Bruvik til Medier24 at problematikken ikke var ny, og at verden er slik den har vært lenge. Han på spørsmål om han ville be journalistene komme seg ut av byen og søke seg jobb, svarte han: 

– Jeg ville nok ikke brukt Waatland sine ord, men jeg vil si ta sjansen og prøv. Se etter aviser som har utmerket seg, se på redaktører som brenner for journalistikken og er sultne, og kontakt de, sier han og legger til:

– Jeg har alltid bodd på landet, og synes det er fantastisk.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS