Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

Kulturministen om senter for kildekritikk: – Har ikke 100 millioner til dette

Kulturminister Lubna Jaffery vil ikke bruke av pressestøtte-potten for å finansiere et nasjonalt senter for kildekritikk.

Publisert

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery sier til Medier24 at hun synes forslaget om et nasjonalt senter for kildekritikk er spennende.

– Så må vi gå inn i det mer konkret og se hva det skal inneholde, hvor stort det skal være og hvordan vi skal utforme det, sier Jaffery.

Nylig ble det kjent at flere mediebedrifter, presseorganisasjoner og Faktisk.no foreslår å etablere et nasjonalt senter for kildekritikk. Nyhetsredaktør i NRK, Helje Solberg, skal sammen med rådgiver i VG, Øyvind Næss, lede prosjektet.

Initiativtakerne anslår at senteret vil koste mellom 70 og 100 millioner kroner årlig, og de håper at staten skal stå for hovedfinansieringen.

Mediepolitikerne uttalte i forrige uke at de ser behovet for senteret, men Senterpartiet mener mediene selv også bør investere i prosjektet, og Høyre åpner for å vri pressestøtten for å gi penger til senteret.

Skal bidra med sin andel

Om summen på 70-100 millioner kroner sier Jaffery at det er en ambisiøs sum.

– Og det er bra at ambisjonsnivået er skyhøyt. Så er det slik at statsbudsjettet kommer en gang i året. Men jeg tror nok at jeg må si allerede her og nå at jeg ikke har 100 millioner kroner til dette.

Hun mener at hvis man skal lage senteret, skal staten bidra med sin andel.

– Men vi bruker betraktelige midler på pressestøtte i dag. Så her må vi finne inngangen der det er naturlig.

Jaffery legger til at senteret skal være uavhengig, og at man da kan stille spørsmål ved statens uavhengighet.

– Men likevel synes jeg at vi skal ha en rolle i det. Så får vi finne ut hva den rollen skal være.

Vil ikke bruke pressestøtten

– Høyre åpner for å vri pressestøtte for å gi til senteret? Hva tenker du om det alternativet?

– Nei. Jeg tror ikke vi skal ta fra pressestøtten. Hvert år diskuterer vi om pressestøtten er god nok, og den er utformet på en praktisk måte, det er det alltid diskusjoner om. Jeg mener vi må se på hvordan vi kan styrke pressestøtten, sier Jaffery. 

Hun påpeker at det ligger i oppdraget hun har gitt til Medietilsynet.

– De skal se på hvordan den fungerer i et perspektiv der vi jobber mot desinformasjon. Og da tror jeg ikke man skal ta penger fra pressestøtten for å lage dette senteret, sier hun.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS