Akhtar Chaudry er kritisk til at NRK stenger kommentarfelt på Facebook.
Foto: Kent Olsen
Mener NRK ikke bør stenge kommentarfelt: – Du kan ikke si A uten å si B
Tirsdag diskuterte Kringkastingsrådet NRK sine beslutninger om å stenge kommentarfelt på Facebook.
Strategisk rådgiver i NRK, Laurie MacGregor, innledet temaet med å si at krigen i Ukraina har gjort at NRK må prioritere ressurser vekk fra å moderere kommentarfelt på Facebook.
Flere i Kringkastingsrådet uttrykte forståelse for dette, og mente det å moderere ethvert kommentarfelt er en omfattende jobb. MacGregor understreket også at NRK forsøker å legge opp til debatt på sine egne plattformer.
Rådsmedlem Akhtar Chaudry var derimot uenig.
– Når du gjør A, må du gjøre B. Du kan ikke dele saken, men ikke akseptere kommentarer. Kun de presseetiske hensyn er grunn nok til å moderere kommentarfelt. En publisist av NRK sin valør kan ikke komme å si at vi publiserer, men vi har ikke ressurser til å følge opp. Jeg mener at i det norske demokratiet så må A følges med B. Ressurser er ikke grunn nok til å stenge kommentarfeltene, sa han.
– Ytringsfriheten er ikke svekket
Vilde Schanke Sundet ga uttrykk for at rikskringkasteren i større grad må forsøke å se saken fra publikums synsvinkel.
– Jeg mener ikke ytringsfriheten er svekket her. Men samtidig må man anerkjenne at publikum føler det litt annerledes. Det svekker følelsen deres av at de får ytre seg, og det er noe NRK kan tenke over, sa Vilde Schanke Sundet
Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, fortalte deretter litt om prioriteringene deres.
– Vi deler mange saker hver dag med åpne kommentarfelter. Så er det noen enkeltsaker, det kan være enkeltpersoner som står fram og forteller sårbare historier. Da vet vi av erfaring at det kan komme mye hets. Vi har et ansvar for å ivareta dem vi omtaler i vår publisering.
– Jeg tror alle er enig i at dette sakskomplekset er preget av dilemmaer. Vi diskuterer det opp og ned hele tiden, og vi forsøker å finne den rette veien for oss. Vi bruker sosiale medier for å nå ut til de vi ellers ikke når ut til. Men vi er ikke avhengig av dem, og når krigen i Ukraina kom måtte vi ta noen raske beslutninger for å frigjøre kapasitet, la Laurie MacGregor til.