Medietilsynet har sendt et brev til TV 2 hvor de påpeker manglende oppfyllelse av kanalens europeisk innhold på sendeflaten i 2019 og 2020.
Norsk innhold går inn under denne definisjonen.
Medier24 har fått innsyn i dokumentet.
Den gjeldene forskriften:
§ 2-1.Europeisk programandel i fjernsyn:
Kringkasteren skal sørge for at minst 50 prosent av sendetiden i fjernsyn som ikke består av nyheter, sport, underholdningsprogram med konkurransepregede innslag, reklame eller tekstfjernsyn avsettes til sending av europeiske verk.
Vurderer sanksjoner
I henhold til kringkastingsforskriften skal kringkasteren sørge for at minst 50 prosent av sendetiden skal ha europeisk innhold.
Det er ikke tilfelle for TV 2, som er underlagt forskriften som kringkaster.
Det skal være kanalene TV 2 Livsstil og TV 2 Zebra ligger under kravet om 50 prosent europeisk programandel.
Ifølge dokumentet hadde TV 2 Livsstil en europeisk prosentandel på 22 prosent i 2019, mens TV 2 Zebra hadde 33 prosent.
Begge kanalene har økt den europeiske andelen i 2020.
TV 2 Livsstil hadde 29 prosent, mens TV 2 Zebra gikk opp til 40 prosent, i fjor.
Selv om Medietilsynet synes det er positivt at tendensen er oppadgående, påpeker de at forskriftens krav skal overholdes.
I brevet ber Medietilsynet TV 2 redegjøre for hvilke tiltaks som er planlagt for å fortsette den oppadgående trenden.
«Dersom det ved neste års rapportering ikke er oppadgående europeisk programandel vil Medietilsynet måtte vurdere å ilegge sanksjon», står det i brevet.
Medier24 har kontaktet Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet, for å høre hvilke verktøy de har for å sørge for at TV 2 oppfyller kravet.
Hun har svart skriftlig på spørsmålene via mail.
– I første omgang ønsker Medietilsynet en dialog med TV 2 om hvordan målet kan nås. Vi vurderer saken nærmere når vi får tilbakemeldingen fra TV 2 og når vi har sett hvordan tallene utvikler seg neste år, skriver Sekkelsten og fortsetter:
– Medietilsynet kan etter loven gi advarsel, overtredelsesgebyr og tvangsmulkt ved brudd på plikten til å sende minst 50 prosent europeisk programandel.
– Krevende
Kanaldirektør i TV 2, Trygve Rønningen, sier at de ønsker å være et sted for norsk innhold.
Han forteller at hovedkanalen øker andelen av europeisk innhold, men at det er krevende å få til det samme på nisjekanalene.
– Hele industrien graviterer mot amerikansk innhold når det gjelder nisje. Det er klart det er krevende å fylle to lineær-kanaler med gode nisjeprodukter. Men det jobber vi med for å oppnå, sier Rønningen til Medier24.
Hovedkanalens andel av europeisk innhold ligger på 73 prosent, opp fra 65 prosent i 2018.
Også i 2017 fikk TV 2 refs fra Medietilsynet på den samme forskriften. Da hadde ikke nisjekanalene oppfylt kravet de fire siste årene, ifølge DN.
Juridisk direktør Tomas Myrbostad i TV 2 uttalte da til DN at kravet om 50 prosent europeisk programandel i praksis er umulig å etterleve for TV 2s nisjekanaler.
– Er forskriften utdatert?
– Jeg skal ikke mene noe om det det akkurat nå. Vi kommer til å ha dialog med Medietilsynet om slike spørsmål, svarer Rønningen.
– Hvordan skal TV 2 sørge for at denne oppadgående trenden fortsetter?
– Vi jobber med denne saken. Vi har registret at Medietilsynet legger opp til en strengere oppfølging. Det tar vi til etterretning og skal nå svare opp det for tilsynet.
På spørsmål om forskriften er utdatert, skriver Sekkelsten at kravene følger av EU-direktivet om audiovisuelle medietjenester (AMT-direktivet), som man er forpliktet til å gjennomføre i Norge.
– Norge er derfor forpliktet til å følge lovverket. Når det er sagt, fastslås det i forarbeidene til loven at det må vurderes om det er praktisk mulig å oppfylle en andel på 50 prosent. Så lenge TV2s kanaler har hatt en positiv utvikling i europeisk programandel, har det vært naturlig å velge dialog fremfor sanksjoner i oppfølgingen av TV2, skriver Sekkelsten og fortsetter:
– Men dersom vi ved neste års rapportering ikke ser en oppadgående europeisk programandel, må Medietilsynet vurdere å ilegge sanksjon.
Medietilsynet har gitt TV 2 frist til 29. oktober for å komme med en redegjørelse.