Runar Skarnes, leder for operasjonssentralen i Oslo politidistrikt og operasjonsleder Tore Solberg under Åpenhetsseminaret 2021.

Oslo-politiet tester nytt verktøy for å varsle pressen: – Gjør oppdraget enklere

– Vi ønsker å være åpne når vi kan, sier lederen for Oslo politidistrikts operasjonssentral.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo politidistrikt skal teste ut et system laget av NTB, som lar politiet sende ut meldinger til pressen og på Twitter på samme plattform.

Dermed kan politiet gi mer detaljert informasjon til pressen enn det de kommuniserer ut på Twitter. Så kan pressen gjøre sine egne etiske vurderinger om hva de gjør med informasjonen.

Leder for operasjonssentralen i Oslo politidistrikt, Runar Skarnes, ønsker nyvinningen velkommen.

– Vi ønsker å være åpne når vi kan. Det at vi kan holde tilbake noe informasjon, og gi noe utelukkende til media, gjør at oppdraget vårt blir enklere, sa Skarnes fra scenen, da prosjektet ble presentert i Pressens Hus tirsdag formiddag.

Skarnes fikk støtte fra sin kollega, operasjonsleder Tore Solberg. Han mener politiet og pressen ofte ønsker det samme.

– Jeg tror vi har det samme målet om å få ut riktig informasjon til riktig tid. Da tror jeg dette er veien å gå, sa han.

Budstikkas Jørgen Dahl Kristensen er leder dette prosjektet. Hans frustrasjon knyttet til politiet, startet da avisens dekningsområde ble en del av Oslo politidistrikt, med nærpolitireformen i 2017.

– Vi opplevde oss undervurdert, og politidistriktet skjønte ikke hva lokalavisen i provinsen drev med, eller hvorfor vi syntes det var interessant med trær som hadde veltet i veien, sa han.

Da avisen ikke fikk vite om to butikktyverier på Sandvika Storsenter, tok Dahl Kristensen kontakt med politiet, ettersom han mente de skjulte informasjon for ham.

Han hadde også reagert på at det ikke var blitt varslet om at E18 var stengt fordi en kjetting sperret veien, eller om at politistasjonen på Kjørbo i Sandvika var sperret av fordi en mann leverte inn en kasse dynamitt.

– Da begynte vi å snakke sammen. Det resulterte i at vi er kommet dit vi har i dag, sier han.

NTBs avtroppende utviklingsredaktør, Magnus Aabech, forteller at prosjektet har vært spennende for nyhetsbyrået å være med på. Han håper verktøyet vil være til hjelp for både politiet og pressen.

– Dette skal gi bedre flyt i kommunikasjonen mellom pressen og politiet. Også dem som ikke er medlemmer hos NTB, skal få tilgang her, sa Aabech.

Powered by Labrador CMS