Harald Henden, Amund Bakke Foss og Kyrre Lien i Kyiv.

VGs nyhetsteam måtte evakuere til bomberom: – Tre svært erfarne reportere

Kyrre Lien, Harald Henden og Amund Bakke Foss måtte evakuere til et bomberom i Ukrainas hovedstad torsdag morgen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

VGs utsendte reportere i Kyiv, Kyrre Lien, Harald Henden og Amund Bakke Foss, måtte evakuere til et bomberom på hotellrommet de bor på tidlig torsdag morgen.

Det melder VG selv i en video.

I en e-post til Medier24 sier de tre VG-reporterne at de opplever det som meningsfylt å være her i Kyiv for å rapportere, i det som de beskriver som en av de største historiske hendelsene de siste tiårene.

– I går kveld kom det stadig flere tegn på at en invasjon var igang, og de fleste journalistene trodde det også skulle skje i natt. Litt over klokken fem ble vi ringt av desken i Oslo. Like etterpå kunne vi høre tunge drønn i det fjerne, skriver de og fortsetter:

– Vi evakuerte videre ned til kjelleren, før vi imorgentimene har vært ute på gaten for å rapportere.

– Hersker stor uro

De beskriver en stor uro i den ukrainske hovedstaden.

– Folk haster med kofferter, og flere prøver å komme seg ut av Kyiv. Det hersker en stor uro blant befolkningen, og det ønsker vi å vise frem hvordan uskyldige mennesker rammes av krigen.

Ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, forteller til Medier24 at alle tre har det bra.

– Vi gjør sikkerhetsvurderinger daglig, og dette scenarioet har vi planlagt for. Vi visste at det er en risiko for invasjon, og at den kunne komme fort. Situasjonen er så trygg som den kan være nå, sier Steiro til Medier24.

Han forteller videre at det er viktig at VG er til stede i Kyiv. De tre journalistene befinner seg nå på hotellrommet, og intervjuer forbipasserende på gaten i de nærliggende området.

– Hva skal til for at dere trekker dem ut fra området de er i nå?

– Vi må følge situasjonen. Akkurat nå er vår vurdering å være der, enn å forlate landet. Vi har en jobb å gjøre, og vår oppgave er å være der og rapportere, svarer Steiro og fortsetter:

– Vi gjør løpende vurderinger og har kontakt med andre medier. Dette er tre svært erfarne reportere som har dekket krigssoner før, og som vet hva de gjør.

– Handler ikke om oss

– Vil dere sende inn flere reportere?

– Det må vi vurdere etter hvert. Det er dette teamet som har ansvaret, svarer Steiro.

VG-reporter Amund Bakke Foss ble selv spurt om hvordan de opplevde evakueringen på VGTV torsdag.

Han påpekte først at de som journalister er tilstede i Kyiv frivillig.

– Det viktigste å si nå er at denne historien handler ikke om oss. Den handler om de sivile ukrainerne som bor her, frykter for sine liv og som ikke har noen andre steder å flykte. Vi har det etter forholdene bra, tar våre forhåndsregler og prøver å vurdere sikkerheten så godt det lar seg gjøre, sier Bakke Foss til VGTV.

Powered by Labrador CMS