Schibsted logo utenfor bygget i Akersgata.

Slik er kjønnsfordelingen blant ledere og redaktører i Schibsted - én skiller seg ut

Medier24 har kartlagt kjønnsbalansen i ledelsen til de største Schibsted-avisene.

Publisert

Tidligere i sommer har Medier24 skrevet om kjønnsbalansen i mediehusene til Amedia og Polaris.

Nå er turen kommet til Schibsted-avisene. Medier24 har stilt følgende spørsmål til VG, Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og E24:

  • Hvor mange ledere har dere, og hvor stor andel er kvinner?
  • Hvor mange redaktører har dere, og hvor stor andel er kvinner?

Publisher i E24, Lars Håkon Grønning, opplyser at avisen har tre mannlige redaktører, mens det er fem kvinner og fire menn i ledergruppen.

– At ingen av de tre redaktørene i E24 er kvinner, er åpenbart ikke optimalt, sier Grønning til Medier24.

De to andre redaktørene foruten Grønning selv er Torbjørn Røe Isaksen og Eirik Amb Nysveen. Han mener begge to var de klart beste kandidatene til stillingene.

– Da mener jeg det ville blitt feil å ansette andre. Selv om de begge er menn, har de veldig ulik bakgrunn og ulike perspektiver, så det mangler ikke på meningsbrytning mellom redaktørene. De gjør begge en ekstremt god jobb for E24, og jeg ville ikke byttet dem ut med noen, være seg kvinner eller menn, forklarer han.

Grønning mener ledergruppen er godt sammensatt når det gjelder kjønn, men men at det ikke betyr at de er der de skal være når det gjelder mangfold.

– Når stillinger blir ledige, ser vi hver gang etter kandidater som kan bredde oss ut og bringe inn nye perspektiver, sier han.

E24-sjefen opplyser at de har tre redaksjonssjefer der to er menn og én er kvinne. De har også en mannlig leder for AI og redaksjonell brukerinnsikt, samt en leder for redaksjonelle prosjekter, som er kvinne. De to sistnevnte møter fast i redaktørgruppen.

Grønning forteller at de har i flere år jobbet systematisk med å bedre kjønnsbalansen i redaksjonen. Han mener de har kommet en lang vei, men er fortsatt ikke i mål.

På sikt er jeg overbevist om at det vil gi E24 flere kvinnelige redaktører og ikke minst bedre journalistikk. Dette er et arbeid som alltid vil være pågående, og som handler om mer enn kjønn. Jeg mener det er en større utfordring å sikre mangfold i form av for eksempel flere med minoritetsbakgrunn, kommenterer han.

Kontinuerlig fokus

VG opplyser at de har tre kvinnelige og tre mannlige redaktører, mens ledergruppen består av fire kvinner og seks menn.

Stabssjef Andreas Arnseth i VG opplyser at tallet for mellomledere i redaksjonen er ti menn og åtte kvinner. Mellomledere defineres som en gruppe som rapporterer direkte til en leder i ledergruppen.

Han forteller at avisen i mange år har hatt høy bevissthet rundt kjønnsfordeling og sammensetning på ulike ledernivåer.

Arnseth opplyser at kvinneandelen er på 42 prosent for ledergruppen og lederne som rapporterer til ledergruppen.

– Ser vi på de fem som er ansatt som redaksjonelle ledere for våre redaksjonelle vertikaler, så er det fire kvinner og en mann. Alt i alt er derfor dette en sammensetning vi er fornøyd med, sier han.

– Samtidig vil det alltid være forbedringspotensial når det kommer til mangfold både blant ledere og staben for øvrig, så dette er noe vi vil ha kontinuerlig fokus på også fremover.

– Bidrar til godt arbeidsmiljø

Ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Stavanger Aftenblad, Kjersti Sortland opplyser til Medier24 at det er tre kvinner og tre menn i redaktørkollegiet.

Blant gruppeledere opplyser hun at det er fire kvinner og to menn.

Sortland sier i en kommentar at hun mener man bør tilstrede kjønnsbalanse nærmest mulig 50/50 på alle nivåer i organisasjoner.

– Det gjenspeiler samfunnet, og bidrar til godt arbeidsmiljø. Akkurat nå har vi vel i Aftenbladet en liten overvekt av menn blant alle ansatte, 50/50 på redaktørnivå og en overvekt av kvinner som gruppeledere. Det får vi vel være ganske fornøyd med, sier hun.

Sortland opplyser ellers at i ledergruppen er de ytterligere to menn og tre kvinner, mens HR og finans-stillinger nettopp er utlyst. I tillegg samarbeider avise med ledere i Kyst, som er BT og SA, der det er to menn og en kvinne med forretningsansvar i begge avisene.

– Vi er bevisst på at vi forsøker tilstrebe kjønnsbalanse på alle nivåer. Det oppfatter jeg gjelder både for ledelsen og tillitsvalgte. Så vil jo tallene variere noe over tid, jeg er ingen tilhenger av petimeter-tilnærming, sier hun.

Fokus under rekruttering

Bergens Tidende opplyser at av redaktører er tre kvinner og tre menn, mens det er fem kvinner og åtte menn blant nyhetslederne.

BTs ledergruppe består av fem menn og fem kvinner, der seks medlemmer av gruppen er redaktører.

– Vi ønsker selvfølgelig en best mulig kjønnsbalanse blant lederne våre. Dette er noe vi er bevisst på når vi rekrutterer ledere, både utenfra og fra egne rekker, sier ansvarlig redaktør i Bergens Tidende, Trond Olav Skrunes.

Samtidig peker han på at det er viktig at lederne ikke er for homogene uavhengig av kjønn.

– Hvis alle i en ledergruppe er lik i alder, bakgrunn og livssituasjon, går man glipp av viktige perspektiver. Mangfold er generelt et viktig satsingsområde for oss. Vi er ikke i mål med arbeidet om å øke den flerkulturelle kompetansen. Dette kommer vi til å jobbe videre med i tiden fremover, sier han.

Aftenpostens stabssjef opplyser at avisen er fem kvinner og fem menn i redaktørkollegiet. 

I lederstillingene i redaksjonen er 25 kvinner, mens 30 er menn.

Sjefredaktør og administrerende direktør Trine Eilertsen har ikke hatt anledning til å svare på oppfølgingsspørsmål fra Medier24 til denne saken.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS