NRKs nyhetssjef, Kyrre Nakkim, mener NRKs bruk av to kilder fra samme kollektiv er en morsom tilfeldighet.

NRKs kildebruk vekker oppsikt: – En morsom tilfeldighet

– Jeg må bare berømme observante brukere, sier nyhetssjef Kyrre Nakkim.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oppdagelsen av at NRK på kort tid hadde intervjuet to kilder i samme kollektiv til to ulike saker, har fått mye oppmerksomhet på Twitter de siste dagene.

På spørsmål fra Medier24 om hvorfor kilder fra akkurat dette kollektivet er blitt brukt flere ganger på kort tid, svarer NRKs nyhetssjef, Kyrre Nakkim:

– Det er viktig for NRK å fortelle våre nyhetshistorier gjennom mennesker, ikke bare ved bruk av tall, grafer og uttalelser fra offisielle personer. Våre reportere bruker derfor mye tid og krefter på å finne berørte mennesker med engasjement for de sakene vi omtaler.

Han mener det var en tilfeldighet at de to som er blitt intervjuet i de to ulike sakene, bor i samme kollektiv.

– Det var to ulike reportere som fant de to intervjuobjektene, så vi var ikke klar over dette på forhånd. Jeg må bare berømme observante brukere som fant ut at vi hadde besøkt samme kollektiv to ganger på en uke, sier Nakkim.

– En morsom tilfeldighet

– Hva gjør NRK for å opprettholde bredden i sin kildebruk?

– Vi har arbeidet hardt de siste årene med å ha mangfold i kjønn, bakgrunn og geografi. Det er derfor en morsom tilfeldighet at to av «casene» våre bor i samme kollektiv, sier nyhetssjef Nakkim.

Han forteller også mer om hvordan NRK oppdaget relasjonen mellom de to intervjuobjektene.

– Disse personene ble funnet av to ulike reportere som ikke hadde snakket sammen. Det var først da vår fotograf oppdaget at vi var i samme kollektiv som tidligere i uka at vi ble oppmerksom på dette.

– Siden vi intervjuet ulike individer om ulike saker, og initiativet kom fra oss, så avbrøt vi ikke saken. Men jeg tipper de har fått noe å prate om i kollektivet.

– Mer krevende å treffe mennesker

– Hvordan påvirker koronapandemien NRKs kildebruk?

– Vi har fortsatt de samme krav til kildebruk som før koronaen, men det er klart at det er mer krevende å treffe mennesker og ivareta smittevernreglene, sier Nakkim.

Og legger til:

– Derfor gjøres flere intervjuer via digitale verktøy og vi må være mer kreative i bildebruk. Denne situasjonen kunne imidlertid oppstått også i førkorona-tid.

Nyhetssjefen berømmer også NRKs brukere for å ha fått med seg de små detaljene som avslørte at de to kildene bodde sammen.

– Mye god journalistikk starter med en skarp observasjon. Her har brukerne vist eksempler på god gravejournalistikk.

– Kommer NRK til å bruke dette kollektivet som kilder i andre saker frem?

– Nei, vi må nok lete utenfor dette kollektivet i framtida, svarer Nakkim til slutt.

Powered by Labrador CMS