Njord V. Svendsen vant NTBs språkpris.
Njord V. Svendsen vant NTBs språkpris.

Khronos Njord V. Svendsen får NTBs språkpris

– Jeg er overveldet, glad og takknemlig, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Khrono-journalist Njord V. Svendsen i Khrono ble onsdag kveld tildelt NTBs språkpris.

– Jeg er overveldet, glad og takknemlig! Å bli sett og verdsatt av en så kompetent jury til en så høythengende pris betyr svært mye, sier Svendsen.

Juryens begrunnelse:

«Når NTBs språkpris deles ut for 15. gang, er det til en kandidat som juryen med interesse og fascinasjon har fulgt i en årrekke.

Årets prisvinner går inn i en blytung sektor, og løfter, ved hjelp av stilsikre språklige virkemidler, saker andre ville lagt bort. Dermed åpner han opp en boble som tidvis er en lukket del av samfunnet.

Prisvinneren har både snert og spenst i tekstene, og når han bruker metaforer, er det konsist og virkningsfullt. På en gøyal måte fletter han inn finurlige fakta, som når han skriver: «Fire hundre nautiske mil nordaust for Kunnskapsdepartementet, på ei øy med litt fleire innbyggarar enn det er tilsette i Utdanningsdirektoratet, er dagen sett av til den neste utdanningsrevolusjonen.

Vinneren av NTBs språkpris 2021 skriver på et plettfritt nynorsk. Han er stilistisk god, og når han lager et linjeskift, har det en mening. Han inkluderer bakgrunnshistorier kort og presist, og sier mye med få ord, slik at leseren kan danne sine egne bilder, som når han skriver: «Faren, som kom frå Gloppen i Nordfjord, er ei anna historie. Politimann, sportsmann i kraftdisiplinar som diskos og slegge, med olympisk potensial. Hadde det ikkje vore for krigen.

Med sin skarpe, morsomme og tidvis frekke penn vekker prisvinneren assosiasjoner til nynorskpioneren og journalisten Aasmund Olavsson Vinje. Juryen håper årets pris bidrar til at flere får øynene opp for hans glimrende tekster.

Vinneren av NTBs språkpris for 2021 er Khronos Njord V. Svendsen».

Powered by Labrador CMS