WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange.
Wikimedia Commons
Australias statsminister om Assange: – Vil arbeide diplomatisk
Australias statsminister Anthony Albanese avviser oppfordringer om å kreve offentlig at USA dropper anklagene mot WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange.
Det har vært økende press på den australske regjeringen og krav om at den må gripe inn etter at Storbritannias regjering i forrige uke besluttet at Assange skal utleveres til USA der han er siktet for spionasje. Assange er australsk statsborger.
Blant dem som har hatt håp om at Albanese skulle ta affære, er Assanges kone Stella Morris. Sosialdemokraten Albanese tok for bare en måned siden over etter konservative Scott Morrison.
Albanese vil ikke si om han har vært i kontakt med USAs president Joe Biden om saken. Men han holder fast ved uttalelser i valgkampen om at han synes saken har pågått lenge nok, og antyder at han vil ta opp saken gjennom diplomatiske kanaler.
– Noen mener det på en eller annen måte gjør en sak viktigere hvis man skriver om den med store bokstaver og utropstegn på Twitter. Men sånn er det ikke. Jeg har til hensikt å lede en regjering som arbeider diplomatisk og på ordentlig vis med våre partnere, sier Albanese.
Tatt godt imot
Stella Morris sa til BBC mandag at hun oppfatter det slik at Albaneses regjering tar opp saken med USAs regjering.
– Dette er svært gode nyheter, sa hun og la til at hun ikke har kunnet besøke ektemannen i Belmarsh-fengselet siden en britisk domstol i forrige uke åpnet for at han kan utleveres til USA.
Både Australias justisminister Mark Dreyfus og utenriksminister Penny Wong mener Assange-saken har pågått for lenge og bør avsluttes. Men de har ikke sagt klart at USA bør droppe saken.
Liten betydning
Bob Carr, som var utenriksminister sist Labor hadde makten i 2012 til 2013, skriver i Sydney Morning Herald mandag at en australsk appell om å droppe anklagene mot Assange ville hatt liten betydning for forsvarsalliansen mellom de to landene.
Carr viser til at Chelsea Manning fikk sin straff redusert og ble løslatt i 2017. Hun var dømt til 35 års fengsel for å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter som WikiLeaks senere offentliggjorde.
– Det virker som det er en regel for amerikanske borgere og en annen for borgere av et alliert land, skriver Carr.