Videokonferanse med Julian Assange i 2015.

Assange får vite om ankesak blir behandlet av høyesterett

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange skal mandag få svar på om utleveringssaken hans blir behandlet av britisk høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Domstolen High Court avgjorde i forrige måned at Assange kan utleveres til USA, der han risikerer en fengselsstraff på opptil 175 år.

Assanges advokater ønsker å anke avgjørelsen videre og få den behandlet av Storbritannias høyesterett – Supreme Court.

Om de får ønsket oppfylt, blir avgjort av High Court mandag. En forutsetning er at saken anses å ha allmenn viktighet.

Påtalemyndigheten i USA mener Assange medvirket til tyveri av et stort antall hemmelige amerikanske dokumenter for over ti år siden. Forsvarerne hans mener han handlet som journalist, i tråd med pressefriheten, og at han bidro til viktige avsløringer om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

De argumenterer også med at Assanges psykiske helse er dårlig og at selvmordsrisikoen er stor hvis han utleveres til USA.

Selv om han ikke skulle få saken behandlet av britisk høyesterett i denne omgang, vil han ha flere andre muligheter til å anke beslutningen om utlevering.

Fakta om Julian Assange:

* Julian Assange (50) er født i Townsville i Australia og er australsk statsborger.


* Han har bakgrunn som programmerer og nettaktivist, og i 2006 var han en av grunnleggerne av nettstedet WikiLeaks.


* WikiLeaks har i flere omganger publisert store mengder hemmeligstemplet materiale fra en rekke land, delvis i samarbeid med aviser som The Guardian, New York Times, Le Monde, El Pais, Der Spiegel og også Aftenposten.


* I 2010 publiserte WikiLeaks dokumenter om USAs krigføring i Irak og Afghanistan, samt en video som var filmet fra et amerikansk kamphelikopter i Irak. Den viser hvordan to Reuters- journalister, Namir Noor-Eldeen (22) og Saeed Chmagh (40), ble drept av soldatene i helikopteret. Ni andre menn ble også drept, og to barn ble alvorlig såret.


* I august samme år besøkte Assange Sverige. I november ble han ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Måneden etter ble han pågrepet i Storbritannia, men løslatt mot kausjon.


* I juni 2012 stadfestet britisk høyesterett at han kunne utleveres til Sverige. Assange fryktet at Sverige ville utlevere ham videre til USA og søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London, hvor han ble værende i en årrekke.


* 11. april 2019 trakk Ecuador tilbake beskyttelsen av Assange, og britisk politi gikk inn i ambassaden og pågrep ham. Samme dag offentliggjorde USA en tiltale om medvirkning til datainnbrudd.


* Siden da har Assange sittet fengslet i høysikkerhetsfengslet Belmarsh utenfor London.


* I mai 2019 ble Assange dømt i en britisk domstol til 50 ukers fengsel for å ha brutt kausjonsbetingelsene i 2012.


* 23. mai 2019 offentliggjorde USAs justisdepartement en omfattende tiltale på 18 punkter der Assange blant annet anklages for brudd på den amerikanske spionasjeloven.


* I november 2019 opplyste svensk påtalemyndighet at den henla voldtektssaken mot Assange, som hele tiden har avvist anklagene.


* 4. januar 2021 avviste en britisk domstol USAs begjæring om utlevering. Men avgjørelsen ble omgjort av den høyere domstolen High Court 10. desember.


* 24. januar 2022 skal High Court avgjøre om saken kan ankes videre til Storbritannias høyesterett – Supreme Court.


NTB

Powered by Labrador CMS