John Bones ble minnet på Pressens hus i Oslo tirsdag.

– Ett av de viktigste medlemmene i SKUP-familien er død

Slik minnes Presse-Norge avdøde John Bones.

Publisert Sist oppdatert

SKUP-leder John Kristian Bones er død

Bones sovnet inn med de nærmeste rundt seg mandag 13. mai, etter lengre tids sykdom.

– John løftet SKUP til å bli en av de mest veldrevne konferansene av denne størrelsen i hele Norge. SKUP er et dugnadsprosjekt, men John profesjonaliserte det, sier juryleder Lars Helle.

Han beskriver Bones som en god støtte og med fingerspissfølelse for hver minste detalj.

– For juryen var han en fabelaktig støtte og veldig tydelig på de viktige tingene. Med sitt gode humør og sine lave skuldre var han helt sentral i å bistå juryen i vårt arbeid, sier Helle.

Vil bli savnet

– I dag er vi mange som sørger over tapet av en utrolig fin venn og kollega, sier generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø. Hun er også leder av SKUPs råd.

Hun sier det er vanskelig å finne ord som beskriver betydningen Bones har hatt.

– Både for den norske SKUP-familien og for det internasjonale gravenettverket. John har hatt en enorm arbeidskapasitet, han har vært en entusiastisk, kunnskapsrik og inspirerende leder for SKUP. Og han har vært en god venn, en utrolig hyggelig fyr som vi kommer til å savne dypt i Pressens hus og i presse-Norge, sier Nybø.

Også Silje Sjursen Skiphamn, som tidligere var styreleder i SKUP, deler sine kondolanser i en post på Facebook.

– Et av de viktigste medlemmene i SKUP-familien er død. Alltid til stede, alltid engasjert, alltid optimistisk. Jeg kommer til å savne deg, John.

VG-sjef Gard Steiro beskriver Bones som en spesiell journalist.

– Han var en pionér innen datastøttet journalistikk, og han brant spesielt for undersøkende journalistikk. John var en dyktig reporter selv, men det jeg husker han best for var å være en tilrettelegger for så mange andre, sier Steiro.

VG-sjefen forteller at Bones var en støtte for dem som ønsket å løfte seg som journalister.

– Han oppmuntret folk til å strekke seg og ta i bruk nye metoder. Det gjorde han da han jobbet i VG, og det fortsatte han med etter at han gikk av med pensjon. Han har vært en uvurderlig ressurs for VG, men også for gravejournalister i andre medier.

Steiro mener Bones klart å få til dette fordi han var usedvanlig dyktig og veldig engasjert. 

– Men også fordi han var en utrolig fin fyr, en kjernekar tvers igjennom som alltid var positiv, engasjert og veldig raus.

Tidligere VG-redaktør Torry Pedersen forteller at under Bones ledelse har SKUP utvidet sitt internasjonale samarbeide, økt aktiviteten og laget stadig bedre konferanser. 

– Her har John åpenbart vært helt sentral. I VG var han en alltid støttende og upretensiøs kollega, sier Pedersen.

Pioner og lagspiller

Bones var daglig leder for SKUP siden 2016, men har vært sykmeldt de siste månedene. Han var selv åpen om at han ble rammet av kreftsykdom.

Før SKUP jobbet han i VG fra 1993 til 2016, og bekledde roller som både journalist, hovedvaktsjef, prosjektleder og avdelingsleder. Bones har også bakgrunn som journalist og redaksjonssjef i Adresseavisen.

Tidligere juryleder i SKUP og mangeårig redaktør i VG, Bernt Olufsen, kaller Bones for en lagspiller.

– John Bones la ned et betydelig arbeid for deling av ny journalistisk metode og utviklingen av kritisk og undersøkende kvalitetsjournalistikk. Han var en lagspiller, sier Olufsen til Medier24.

Facebook deler Aftenposten-journalist Vegard Venli noen ord. Han skriver at han tenker på hvor mye han har lært av Bones.

– En av pionerene på datastøttet journalistikk i Norge, skriver Venli.

Også SKUP-styret skriver i en pressemelding om dødsfallet at Bones har betydd mye.

– Det verst tenkelige har skjedd. John har betydd enormt mye for SKUP og det internasjonale miljøet for undersøkende journalister. En bauta er borte. Tankene våre går til familien og hans nærmeste, sier styreleder i SKUP-styret, Nina Selbo Torset.

– John har alltid vært full av energi, optimisme og gnist. Han har en stor del av æren for at SKUP har blitt verdens beste gravejournalistiske konferanse, sier fungerende SKUP-leder Jan Gunnar Furuly til Medier24.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS