Martin Hirth, Reidun Kjelling Nybø og Mads René Trellevik var blant dem som diskuterte medienes omtale av selvmord, under Hauststormen lørdag.Foto: Even Hye T. Barka
Ber mediene slutte å skrive mellom linjene om selvmord: – Da gjør vi ikke jobben vår
– Jeg mener vi bør kunne fortelle om mer, enn det vi gjør i dag, sa Reidun Kjelling Nybø under Hauststormen lørdag morgen.
(FLESLAND): Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø mener norske medier bør kunne fortelle mer om selvmord, når saken har offentlig interesse, enn de gjør i dag.
Eksempler på dette, er for eksempel når broer må stenges på grunn av et selvmord eller et selvmordsforsøk, mener hun.
– Vi har fortalt ting mellom linjene og ikke på linjene. Da gjør vi egentlig ikke jobben vår. Jeg mener vi bør kunne fortelle om mer, enn det vi gjør i dag, sa Kjelling Nybø under NJ-konferansen Hauststormen, lørdag morgen.
Nybø understreket samtidig at mediene ikke bør omtale metodene i forbindelse med selvmord eller selvmordsforsøk for detaljert.
– Da Ari Behn døde, fikk vi vite at han hadde begått selvmord. Men vi fikk ikke noen detaljer, og det trenger vi ikke vite heller.Ingen redaktørstyrte medier har skrevet om detaljene i dette, og det er helt greit, sa Kjellling Nybø.
Den assisterende generalsekretæren kom også med følgende oppfordring til tilhørerne i salen.
– Gå ut og lag saker om selvmord. Det er et mye større problem at vi ikke gjør det, enn at overtramp kan skje.
– Ikke vær så redd for å gi dere i kast med temaet. Det er så lett at man velger bort å skrive om det fordi det er vanskelig.
Vanskelig å være bastant
Frontsjef i Bergensavisen, Mads René Trellevik, mente imidlertid at det kunne være greit å ikke fastslå at en hendelse har vært et selvmord, på et tidlig stadium i nyhetsdekningen.
–I forbindelse med avslutningen av en etterforskning, eller i en oppfølgingsreportasje, kan man være mer konkret, sa Trellevik.
Og fortsatte.
– For min egen del, synes jeg uansett at det er vanskelig å være veldig bastant, enten om dreier seg om selvmord eller ulykker.
Trellevik mener også at mange nyhetsjournalister synes det er vanskelig å omtale selvmord.
– Det er et tema jeg fremdeles føler at folk er redd for å trå feil omkring, og et tema som man tenker mer rundt enn om andre hendelsesnyheter. I featurejournalistikken tar man avgjørelsene mer i ro og mak, sier han.
– Snakk ærlig med de pårørende
Dagen-journalist Johanna Magdalena Husebye har master i undersøkende journalistikk.
Tidligere har hun skrevet en rekke saker i VG om selvmord blant eldre, og har mye erfaring med å bruke etterlatte som journalistiske kilder. Under Hauststormen oppfordret hun journalistene til å vise omtanke i møte med kildene.
– Snakk ærlig med de pårørende. Ikke bidra til å gjøre tabuet større i intervjusituasjonen, men møt dem med omtanke og respekt, sa Husebye fra scenen.
Husebye fortalte at hun gjorde et omfattende forarbeid omkring risikoen for smitteeffekt i forbindelse med omtalen av selvmord, før hun tok kontakt med kildene.
– Jeg endte opp med å skrive at det var snakk om selvmord i sakene, men gikk ikke veldig langt, for ikke å risikere smitte. Jeg ville vise frem samfunnsproblemet, og når jeg først skulle gjøre det, ville jeg gjøre det ordentlig, sa hun.
Trenger du hjelp?
Det finnes en rekke instanser som kan hjelpe om du eller noen du kjenner vurderer å ta sitt eget liv eller skade seg selv på noen måte.For eksempel kan disse instansene kontaktes: