NRK-reporter Joakim Reigstad
Privat
Julepraten:
NRK-reporteren mener vi må bli litt mindre opptatt av å følge korona fra minutt til minutt
Joakim Reigstad er dagens intervjuobjekt i #Julepraten.
Også i år stiller Medier24 en rekke spørsmål til mediemennesker i spalten #Julepraten.
Neste person ut er NRK-journalist Joakim Reigstad.
– Hva gjør du i jula?
– Det blir med familien hjemme i Skien. En koselig og tradisjonell jul, rett og slett. Det er Disney-show og julehefter på dagtid, selv om jeg er 39 år. Så må jeg høre Sølvguttene synge julen inn. Det er veldig flott, selv om jeg i mange år syntes synd på de barna som ikke fikk være hjemme med familien på julaften. I ettertid har jeg lært meg (ettertrykkelig) at ikke all TV er direkte TV…
– Når det gjelder middagen, er jeg rimelig liberal (ikke så liberal at jeg mener Grandiosa er julemiddag, altså). Men som velintegrert trønder på Østlandet, så kommer man vanskelig utenom ribbe. Risalamande etter dansk oppskrift, krumkaker og Dahls julebrus setter en perfekt spiss på kvelden.
– Hva må til for at det blir ordentlig jul for deg?
– Julen er det som gjør den kalde, mørke tiden levelig, så her kjører vi full pakke. Julen starter for meg med J-dag i Danmark allerede den første fredagen i november. Da møtes folk på den lokale baren og smaker på årets julebrygg. Så baker jeg engelsk fruktkake (etter Anne B. Ragdes oppskrift, med masse Bristol Cream som injiseres i kaken i en måneds tid), spiser klementiner, drikker gløgg, handler julegaver og holder, i hvert fall i disse tider, små juleselskap.
– Hva husker du best fra medieåret 2021?
– For min egen del så husker jeg vel pressekonferanse etter pressekonferanse, sending etter sending med koronanyheter. Særlig var det spesielt å være til stede i Marmorhallen 24. september, da 562 dager med koronatiltak ble avviklet. Også var det denne ekle omikron-varianten som spente bein på oss, jublende på vei ut til den normale hverdagen. Den var litt tung å få i fleisen. Jeg er redd vi nå snart må lære oss å leve med en ny sykdom i verden. På lik linje med andre luftveisinfeksjoner.
– Det må helsevesenet rustes for, og vi må bli litt mindre opptatt av å følge sykdommen fra minutt til minutt. Vi kan ikke stenge ned og åpne opp igjen avhengig av smittekurver – men kanskje vi kan tenke litt mer på hvordan vi oppfører oss hvis vi har luftveissymptomer i fremtiden, slik at vi smitter færre uansett.
– Hva var det morsomste som skjedde i 2021?
– På det personlige plan var det morsomste – eller største – at jeg endelig fikk tillatelse fra det danske justitsministeriet til å kjøpe med sommerhus i Danmark – det er nemlig ikke så lett å få der nede. Så jeg gleder meg veldig til våren og sommeren nå. Ellers synes jeg Danmarks innsats i Fotball-EM var et høydepunkt. Alle OL-gullene Norge tok i Tokyo, og kanskje særlig det i sandvolleyball – Norge liksom. I sandvolleyball. Det var stas. Så var det morsomt å kunne reise igjen med koronapass og to vaksinedoser i armen. Den første turen gikk selvsagt til Danmark.
– Hva var det pinligste som skjedde i 2021?
– Det er jo mye å ta av her. Jeg vet ikke om det havner i kategorien «pinlig», men Trump-tilhengerne som stormet Kongressen l i januar var skremmende å se. Erna Solbergs 60-årsfeiring midt i pandemien var også noe man bare kan riste på hodet av. Boris Johnsons mulige festing i Downing Street under lockdown og Finlands statsminister Sanna Marins nattklubbesøk mens hun skulle vært i karantene, er jo andre eksempler på at handling ikke alltid følger ord.
–Også kommer jeg ikke utenom Danmarks statsminister Mette Frederiksen og uttalelsen: «Dere må stole på meg. Jeg er landets statsminister. Jeg dekker ikke over noe», på pressekonferansen om hvorfor hun har slettet tekstmeldinger i forbindelse med avlivning av all dansk mink. Nå har hun fått tilnavnet «Slette Mette». Det er en ganske pinlig affære.
– Hva tror du vil påvirke medieåret 2022?
– Jeg er redd koronapandemien vil prege store deler av medieåret 2022 også – forhåpentligvis ikke hele året. Men jeg håper det blir rom for konstruktive nyheter fra inn og utland i tillegg. Vi trenger litt godt nytt nå.