NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal er for tiden i Jerusalem. Her er han avbildet utenfor NRKs lokaler på Marienlyst i Oslo. .

NRK-profil om Israels angrep på mediene: – Ønsker å kvele informasjon fra Gaza

– Dette er dessverre ikke første gang Israel rammer mediehus og pressefolk, sier Yama Wolasmal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Lørdag ettermiddag ble det kjent at et bygg på Gazastripen, som huset flere medier, var blitt jevnet med jorden i et israelsk luftangrep.

NRKs Midtøsten-korrespondent, Yama Wolasmal, er for tiden satt i innreisekarantene i Jerusalem. Han forteller at han er i trygghet, og at virkeligheten i byen er en ganske annen enn den på Gazastripen, akkurat nå.

– Jeg føler at jeg er en verden unna lidelsene man nok en gang ser i denne konflikten. Fra der jeg står på terrassen min, ser jeg familier som har grillfester på balkongene sine, folk som går tur med hundene sine, eller soler seg, sier Wolasmal til Medier24.

NRK-reporten legger samtidig til:

– Livet her går sin vante gang. Samtidig så vet jeg at det nesten pågår full krig, bare en kort kjøretur unna.

Vil dra til Gaza

– Hva tror du er grunnen til at mediene nå blir et selvstendig mål i denne konflikten?

– Dette er dessverre ikke første gang Israel rammer mediehus og pressefolk. Israelske sikkerhetsstyrker har med overlegg skutt pressefolk en rekke ganger mens de har vært på jobb, selv om de går med skuddsikre vester tydelig merket som «press», svarer Wolasmal.

Han mener det er påfallende at Israel har valgt å bombe mediene, og at de har gått til angrep på pressefriheten. Han viser til at Israel ofte snakker om seg selv som et demokrati, og at de jevnlig trekker frem hvor høyt de setter ytringsfriheten

– Dette kan ikke tolkes på noen annen måte enn at Israel ønsker å kvele informasjonsstrømmen fra Gaza, og at de vil ha slutt på bildene som går ut og viser konsekvensen av bombingen deres.

– Vil du dra til Gaza når det blir mulig?

– Jeg vil selvfølgelig komme meg til Gaza for å dekke situasjonen der, men akkurat nå slipper ingen inn. Israel har stengt grensen, og vi aner ikke når den åpner, sier Wolasmal som etter planen skal sitte i karantene i noen dager til.

– Det setter spor

På spørsmål om hvordan det er å jobbe under forholdene som nå råder i områder nær der han befinner seg, svarer Wolasmal:

– Jeg føler meg ekstremt privilegert som får rapportere om en verdensnyhet som dette.

Han erkjenner samtidig at situasjonen preger ham.

– Det ville være umenneskelig å ikke bli preget av det jeg ser, når jeg ser små israelske barn sitte vettskremt inne på bomberommene sine, i frykt for Hamas-raketter, og når jeg ser lidelsene inne på Gaza.

NRK-reporteren har nettopp redigert ferdig et innslag til kveldens Dagsrevyen-sending, når han snakker med Medier24. Også i kveldens sending, vil en sterk historie bli fortalt.

– Innslaget er om en palestinsk familie som ble drept av en israelsk bombe i dag tidlig. Ti personer i samme familie ble drept, to kvinner og åtte barn. Den eneste som overlevde var en fem måneder gammel gutt, som heter Omar.

– Å se bildene av det fem måneder gamle spedbarnet gråte av smerte i sykehuskrybben uten familien rundt seg, gjør noe med deg. Spesielt siden min datter Lydia er like gammel. Det er det tøffeste med å jobbe med konflikter som dette. Det setter spor, sier Wolasmal til slutt.

Powered by Labrador CMS