NTB-fotograf Javad Parsa skal for en gangs skyld ikke jobbe i julen.

Julepraten

NTB-fotografens håp for 2023 er at vennene hans slipper ut av fengsel

Det som har gjort størst inntrykk på Javad Parsa i år er protestene i landet han selv vokste opp i. – Iranske fotografer er svært oppmerksomme på risikoen for fotografering på gata nå.

Publisert

Medier24 har invitert et knippe mediefolk til å fortelle om sin jul og sine medieønsker i spalten Julepraten.

I dag blir vi bedre kjent med NTBs fotojournalist Javad Parsa.

– Hva gjør du i jula?

– Jeg jobbet som frilansfotograf i mange år, og jula var en veldig god tid for en frilanser å jobbe. Nå som jeg jobber som fast ansatt er det lettere å få fri i jula. Jeg har tre små barn, så det er veldig viktig for oss å feire jula sammen med barna. Personlig jeg er ikke veldig opptatt av religion, og vi feirer jul på grunn av barna.

– Har du en eller flere spesielle juletradisjoner?

– Juletre og rampenissen.

– Hvilken artikkel fra 2022 gjorde mest inntrykk på deg og hvorfor?

– Artikkelen om den 22 år gamle kvinnen Mahsa Amini som døde i det såkalte moralpolitiets varetekt 16. september i Iran.

Jeg husker at jeg var veldig lei meg da jeg leste artikkelen, men jeg ble ikke sjokkert, fordi jeg vokste opp i Iran. Det er et vakkert land med fantastiske folk, men dessverre med et diktatur-regime som styrer hele landet og har drept mange tusen unge mennesker i over 43 år.

– Hvem i mediebransjen har imponert deg mest?

– Kyrre Lien, han er fantastisk flink i både fotografi og tekst.

– Hva var det morsomste / pinligste som skjedde i 2022?

– Jeg husker ikke det morsomste, husker bare de triste tingene som skjedde i 2022. Som krigen i Ukraina og landsomfattende protester i Iran.

Også synes jeg den pinligste tingen som skjedde var VM i Qatar, fordi mange tusen familier mistet sine kjære som jobbet som gjestearbeidere i Qatar.

– Hva tror du vil påvirke medieåret 2023?

– Håper på mer frihet for medieåret i 2023 i hele verden, fordi mine nærmeste venner som jobber som fotografer og journalister sitter fengslet i Iran akkurat nå.

– Hvor mange er det snakk om?

– Det er over 35 journalister og fotografer som sitter i fengsel i Iran akkurat nå, i følge tall fra Comitee to Protect Journalists og nettsiden til organisasjonen Journalism is not a crime.

Jeg jobbet i mange år sammen med fotografene Yalda Moaiery og Arya Jafari i Iran, og de to er veldig dyktige fotografer. Yalda ble holdt i isolasjon i fengsel i cirka 78 dager uten å få vite hvorfor hun var arrestert. Hun ble arrestert på grunn av at hun hadde vært ute og tatt bilder av demonstrasjoner i Tehran.

En annen fotograf jeg kjenner veldig godt, fordi vi jobbet sammen mange år i Iran, heter Ahmad Halabisaz. For cirka to uker siden ble han dømt til fem års fengsel i en urettferdig rettssak siden han har vært ute og tatt bilder av demonstrasjon i Tehran.

– Hvor lenge har de vært fengslet?

– De fleste av dem ble arrestert etter 16. september, da den 22 år gamle kvinnen Mahsa Amini døde.

– Hvordan går det med dem nå?

– Det går veldig dårlig med dem nå, de kan ikke kontakte familien sin med telefon, og jeg vet at noen av dem er alvorlig syke.

– Er det noe norske journalister og redaktører kan gjøre for å bedre pressefriheten i Iran?

– La meg spørre norske redaktører om de vet hvordan en fotograf jobber: Må han/hun sitte hjemme eller sitte på kontoret når det er en stor demonstrasjon i byen? Ja, i Iran er det sånn, de må sitte hjemme.

Det pågår demonstrasjoner i en rekke byer i Iran, og det er forbudt å ta bilder på gata i Iran. Fordi det islamske regimet ikke vil vise verden hva som skjer i Iran akkurat nå! Og iranske fotografer er svært oppmerksomme på risikoen for fotografering på gata nå, men de vil bare dokumentere de historiske dagene i Iran.

Jeg tror norske journalister og fotografer kan støtte iranske journalister og fotografer mer, og skrive i sosiale medier om hva som skjer i Iran med iranske journalister og fotografer.

Det islamske regimet i Iran har veldig lyst til å vise til verden at alt er under kontroll i Iran, og alle fotografer og journalister har pressefrihet i Iran. Jeg tror hvis media utenfor Iran skriver mye saken, for eksempel om hvor mange journalister og fotografer som sitter i fengsel nå, og tror jeg det hjelper mye for å presse det islamske regimet i Iran.

Powered by Labrador CMS