Avisen Innherred ble onsdag ikke felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU), etter samlet vurdering. Avisen var klaget inn for utvalget av både kommuneadvokaten i Levanger og av Utdanningsforbundet i Levanger kommune.
Bakgrunnen for klagene var tre artikler i avisen som handlet om grov vold og andre uroligheter ved Levanger ungdomsskole.
PFU-medlem Nina Fjeldheim roste Innherred for arbeidet sitt omkring problematikken ved ungdomsskolen.
– Jeg synes Innherred har gjort et godt stykke arbeid her. Ikke bare har de skrevet om saken, som er alvorlig nok, men de har også laget en viss kontekst her, der de har sett på hvorfor dette har skjedd, og hvorvidt hendelsene føyer seg inn i en større ramme.
I Innherreds sak er kritikk fra anonyme kilder fremsatt mot Levanger ungdomsskole og administrasjonen. Avisen fikk støtte for avgjørelsen av PFU-medlem Gunnar Kagge.
– Det er helt fornuftig å anonymisere her, ikke minst med tanke på barna, sa Kagge.
Beskyldes for «fake news»
I klagene anføres det mange ulike brudd på Vær Varsom-plakatens punkter, blant annet på punkt 3.2 om kildekritikk og kontroll av opplysninger.
Det reageres også på omtalen av barn i sakene. Blant annet skriver Utdanningsforbundet i Levanger at «barn/ungdom involvert i voldshendelsen blir ekstra eksponert gjennom avisas oppslag».
Kommuneadvokaten i Levanger etterlyser i sin klage også flere kilder i en av sakene, da advokaten ikke anser avisens tre foreldre til elever ved skolen, som nok til å gjøre saken nyansert.
Disse foreldrene ble også gitt anonymitet i Innherred, hvilket det også reageres på i klagen som er levert til PFU.
Det klages i tillegg på bruken av noen tall som refereres til i en lederartikkel om skoleproblematikken i Levanger.
Klager mener disse tallene fremstilles som nye, tross at de har vært kjent for kommunen siden 2019. Klager stempler således denne fremstillingen som «fake news» i sin klage.
– Ikke basert på rykter
I sitt tilsvar forsvarer Innherred avgjørelsen om å gi de tre foreldrene som kritiserte skoleledelsen ved Levanger ungdomsskole.
Ønsket ble etterkommet fordi kritikerne ønsket anonymitet av hensyn til sine egne barn. Avisen fremholder også at «alle påstander» som de anonyme kildene fremmer i artikkelen er dokumentert.
Innherred understreker også at rektor og oppvekstsjef har fått svare og gi sine versjoner på det som er sagt. Samtidig mener avisen også at Vær Varsom-plakatens krav til kilder er møtt i deres sak.
I tilsvaret skriver de:
«Vår omtale er ikke basert på rykter. At det har skjedd en voldsepisode er bekreftet av rektor. Jeg mener derfor det er bredde og relevans i valg av kilder.»
Samtidig innrømmer avisen at de publiserte en faktafeil i forbindelse med en undersøkelse det ble vist til i en lederartikkel om skoleproblematikken.
Om dette skriver Innherred følgende i tilsvaret sitt:
«Dette en unøyaktighet fra avisas side som vi bare må beklage. Rett dato var nok 29. januar 2020, altså et år tidligere. Jeg ble klar over denne feilen først da jeg mottok klagen fra utdanningsforbundet. Ingen som har kommentert innholdet i elevundersøkelsen har vist til dette.»