Konserntillitsvalgt Ingunn Saltbones i Schibsted tror det vil gange både avisene og markedsplassene at selskapet nå blir skilt.
Konserntillitsvalgt Ingunn Saltbones i Schibsted tror det vil gange både avisene og markedsplassene at selskapet nå blir skilt.

Vil slippe utbytte-betaling: – 400 millioner som kan reinvesteres i journalistikk

Schibsteds konserntillitsvalgt Ingunn Saltbones tror alle konsernets journalister vil glede seg over salget av nyhetsmediene.

Publisert Sist oppdatert

Mandag kom nyheten om at Schibsted vil selge nyhetsmediene til Stiftelsen Tinius. 

Avtalen verdsetter nyhetsavdelingen til 6,2 milliarder kroner. Det inkluderer Schibsteds eierandeler i nyhetsbyråene NTB og TT, samt Polaris Media.

Det betyr at avisene vil bli tatt av børs, dersom avtalen blir gjennomført.

Konserntillitsvalgt Ingunn Saltbones forteller at de sentrale tillitsvalgte har blitt forbilledlig informert underveis i prosessen.

Hun påpeker at de har fått en trygghet fra eierne om at de ansatte ikke mister noe når man eventuelt går over i et nytt selskap.

– Vi har blitt veldig trygget på at Schibsted ASA og Stiftelsen Tinius virkelig ønsker å ta vare på de ansatte på en god måte. Vi beholder lønnsbetingelser og avtaler, og dette skal bli minst like bra som i dag, sier Saltbones til Medier24.

Også klubblederne i Schibsted-avisene var positive til nyheten mandag.

– Usikkerhet

På spørsmål om hvor langt i prosessen man har kommet, forteller Saltbones at hun oppfatter at de overordnede linjene om hvilke selskaper som skal hvor har kommet veldig langt.

– Men det er først nå man ser på hvor de som jobber i fellesfunksjoner skal. Vi er klar på at de er gruppen som nå går inn i en periode med mer usikkerhet om hvor de skal være. De skal vi tillitsvalgte passe ekstra godt på.

Schibsteds konserntillitsvalgt opplever de første reaksjonene fra journalistene som positive.

– Det er fordi mange har vært frustrert over det jevne presset fra markedet, sier hun.

Saltbones trekker fram at styreleder Ole Jacob Sunde i Tinius Stiftelsen også er styreleder for The Scott Trust Ltd. som er største eier av The Guardian.

Sunde har tidligere uttalt i et innlegg på Linkedin at overskuddet i The Guardian skal tilbake til journalistikken.

– Jeg vil tro den samme tankegangen vil gjelde for oss. Det tror jeg journalistene vil sette veldig pris på.

Dersom avtalen blir gjennomført, vil ikke lenger avisene måtte betale utbytte til aksjeeierne, påpeker Saltbones.

– Bare der har vi spart 400 millioner kroner som kan reinvesteres i journalistikk.

– Ikke det samme presset

Saltbones tror endringene kan bli veldig bra for både avisene og markedsplassene.

– Dersom Stiftelsen Tinius tar over mediene, så tror vi det blir lettere for dem å gjennomføre investeringer som kan sikre at vi leverer kvalitetsjournalistikk også i fremtiden, sier hun.

Saltbones påpeker at stiftelsen har lovet å være en tålmodig og langsiktig eier med investeringsvilje.

– De vil ikke være ute etter en kortsiktig gevinst på samme måte som enkelte investorer på børsen har vært. Det blir ikke det samme presset på kvartalsregnskaper, selv om de vil at alle selskapene skal være lønnsomme.

Hun har stor tro på at en eventuell avtale vil gi avisene større økonomisk handlingsrom.

Samtidig tror Saltbones at dette også vil bli bra for markedsplassene. 

Hun forteller at de ansatte ofte har sittet med en følelse av at markedet har sett på avisene som noe markedsplassene har måtte dra med seg.

– Nå får de endelig slippe fri. Nå kan Jaguaren bare ta av, uten å tenke på at de skal finne synergier på tvers. Jeg tror de kommer til å synes at dette er helt nydelig.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS