NRK og Nordlys vant Svarte Natta-prisen: Se alle vinnerne
Årets Svarte Natta pris ble delt mellom NRK og Nordlys for sakene om Hurtigruta.
(TROMSØ): Lørdag ble Svarte Natta-prisene delt ut under konferansen i Tromsø. Det var kommet inn over 70 bidrag til prisene.
Årets hovedpris ble en delt pris til NRK og Nordlys for sakene om Hurtigruten.
Vinnerne takket blant annet hverandre for konkurransen i jakten på nyhetene om Hurtigruten.
– Her vant journalistikken, og ikke redaksjonen. Det er fantastisk. Vi er stolte av jobben som NRK har gjort, og vi er stolte av jobben som vi i Nordlys har gjort. Jeg deler denne prisen med NRK med et godt hjerte, sa Linda Vaeng Sæbbe fra Nordlys til Medier24.
– Vi samarbeider gravegruppa og nyhetsdesken på en unik måte som gir mye for alle som jobber hos oss. Jeg føler like mye på at dette er en delt pris for syv-åtte reportere i Nordlys. Så jeg er stolt av å ta imot prisen på vegne av alle som jobbet med disse sakene den sommeren.
Inghild Eriksen fra NRK synes det var utrolig artig å dele prisen med Nordlys.
–Jeg er ikke i tvil om at våre saker blir bedre på grunn av den konkurransesituasjonen. Det er en krevende øvelse å grave i en løpende nyhetssak. Man leser Nordlys sine saker fortløpende og ser hvor langt de har kommet og om vi graver i de samme sporene, sier hun til Medier24.
– Vi snakket mye om økonomien i Hurtigruten og hvor presset situasjon de var i. Også skrev vi mye om hvem som var mest utsatt. Da ble det klart at vi måtte snakke med de filippinske ansatte, som hadde veldig dårlige arbeidsforhold. Det var veldig spesielt å snakke med dem.
Om prisvinnerne skriver juryen:
«Årets journalistpris deles mellom to nordnorske aktører som har vært tett på Hurtigrutas håndtering av koronakrisen. Redaksjonene har vært først ute med ulike nyheter, samtidig som begge har gått i dybden på et omfattende sakskompleks. Både NRK og Nordlys har lagt ned et omfattende og maktkritisk arbeid i saken, og begge redaksjoner belyser mange ulike, og til da ukjente, sider av saken. Juryen ser at dette har vært krevende journalistiske prosesser, som berører mange ulike spørsmål av stor samfunnsmessig betydning, og med kilder som har vært vanskelig å få i tale. Bredden og dybden i tilnærming, kombinert med løpende dekning av begivenhetene, gjør begge redaksjonene til verdige vinnere av journalistprisen.»
Det ble også delt ut fire hederlig omtaler:
Troen på djevelpakten, NRK Sápmi
22. juli, Nordlys
Oppgjøret med pappa, NRK
Rovvilttap, Avvir
Foto:
Prisen for årets foto gikk til Gunnar på taket, T.R. Olsen, Nordlys
Om vinneren skriver juryen:
«Av og til forteller et enkelt bilde en hel historie – og innbyr til latter, forundring og bekymring på en og samme tid. Årets fotopris går til et bilde som gjør alt dette. Vinnerbildet har fanget en pågående hendelse, hvor ulike aktører er fanget i et øyeblikk som forteller mye. Bildet dokumenterer et hyperlokalt problem, som likevel kan tenkes å kunne fått konsekvenser. Det forteller også noe om autoritetsforhold, opprørskhet, nordnorsk klima og hverdagen til lokalt politi. Et klassisk nyhetsbilde som har det meste!»
Hederlig omtale gikk til:
Isolert på sykehjem, Ø. Bratt/ Rana Blad
Video:
Prisen for årets video gikk til Lofotmetsteren av Lofotposten.
Om vinneren sa juryen:
«"Lofotmesteren" er en original og kreativ satsing. Dette er et prosjekt preget av stort pågangsmot og mye overskudd. Aktørene foran og bak kamera byr på seg selv i en produksjon som formidler livsglede og humør. I en uhøytidelig produksjon blir seerne bedre kjent med lokale idrettsprofiler som konkurrerer i Lofotens versjon av «Mesternes Mester». Redaksjonen har stolt på at egne krefter duger og viser stor gjennomføringsevne, og juryen er ikke i tvil om at prosjektet har slått an hos lokalpublikummet.»
Hederlig omtale gikk til BliM fra NRK Sápmi.