Frilansjournalist Hanne-Karine Sperre melder seg ut av NNFP og andre rusorganisasjoner, etter beskyldninger om inhabilitet.

S

Ble beskyldt for inhabilitet etter medlemskap i rusorganisasjon - nå melder hun seg ut

– Jeg har ikke tenkt at dette strider imot Vær Varsom-plakaten, sier Hanne-Karine Sperre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Frilansjournalist Hanne-Karine Sperre ble fredag ettermiddag beskyldt for å være «åpenbart inhabil» i Medier24 av presseetiker Trygve Aas Olsen.

Uttalelsen fra Aas Olsen kom etter at Sperre gjorde et intervju for Nettavisen med lederen av den omstridte organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) mens hun selv var støttemedlem i foreningen.

Beskyldningen om inhabilitet ble avvist av Nettavisen og av Sperre selv, som mente at hun hadde vært medlem av NNPF og andre foreninger som Human Narkotikapolitikk og Leap Scandinavia for å få innsyn på rusfeltet.

På spørsmål fra Medier24 om hvorvidt hun kommer til å fortsette å være medlem av organisasjonene, svarer Sperre:

– Nei. Jeg vil likevel ikke trekke meg ikke med halen mellom beina, og står inne for det jeg har sagt og gjort. De som kjenner meg vet hvordan jeg jobber som journalist, og jeg synes måten saken er kommet ut på er lei.

– I etterpåklokskap burde spørsmålene mine kommet med i saken, samt opplysningen om mitt støttemedlemsskap. Uavhengig av dette har Nettavisen og jeg hatt en åpen dialog fra start.

– Jan Erik Bresils stemme har vært etterlengtet, og når den endelig kommer frem blir det ødelagt av at noen ikke er fornøyd med journalistikkens habilitet, sier hun.

– Opptatt av Vær Varsom-plakaten

Som svar til Aas Olsens kommentarer, fortalte Sperre at innsynet som fulgte med å være medlem i foreningene var en del av hennes metode, og at hun mente flere opererte på samme måte.

– Hvordan kan denne metoden være forenelig med punktene om å verne om journalistisk integritet i Vær Varsom-plakatens punkt 2.2?

– Jeg har ikke tenkt at dette strider imot Vær Varsom-plakaten. Den er jeg opptatt av å følge. Jeg har ikke tenkt at det at jeg er støttemedlemskap i foreningene ikke gjør meg i stand til å følge de presseetiske kravene.

– Jeg er opptatt av å løfte debatten litt. Jeg synes det er problematisk at vi journalister ikke skal kunne mene noe, selv om vi også skal utøve samfunnsrollen vår. Kan det være fair at journalister er åpne om sine politiske standpunkter? Jeg mener det er en viktig debatt å ta.

– Hvordan skal leserne kunne vite at du har laget objektiv journalistikk og ikke aktivisme om man er medlem av organisasjonene man skriver for?

– Det er et godt spørsmål, og jeg tenker ikke at alle mine tanker er riktige, men jeg synes det er interessant å diskutere objektiv journalistikk. De fleste av oss vil bli preget av bakgrunn og erfaringer, og da vil min vinkling av saker komme i lys av mine erfaringer, svarer Sperre.

Angrer på NNPF-hyllest

Etter at Medier24 fredag publiserte sin sak, har et Facebook-innlegg med sitater fra Sperre sirkulert på sosiale medier.

I innlegget som nå er slettet skriver Sperre blant annet dette om NNPF:

«Måtte de få tusenvis av nye medlemmer og støttemedlemmer, jeg vet jeg skal bli en av dem.

Sperre forteller at hun raskt angret seg etter å ha skrevet innlegget.

– Jeg har sluttet å skrive innlegg og kommentarer, og angret på at jeg skrev den kommentaren. Sosiale medier er så levende, og når ting er delt kan jeg ikke be folk om å slette ting. Da må jeg stå inne for det jeg har sagt og ta lærdom av dette. Jeg har skutt meg selv i foten, sier hun til slutt.

Powered by Labrador CMS