Redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad, Bernt Lyngstad, og redaktør i Halden Arbeiderblad, Hans-Petter KjøgeFoto: Sarpsborg Arbeiderblad / Anders Svendsen, Halden Arbeiderblad
Disse to redaktørene er midt i mutant-lockdown. Slik rammes lokalavisene
Avisene øst i Viken har hatt leserrekorder de siste dagene. Men det siste muterte koronautbruddet byr på redaksjonelle utfordringer.
I helgen ble flere nye kommuner i den sørlige delen av Viken stengt ned etter utbrudd med det muterte korona-viruset i ishockeymiljøet i Halden.
Regjeringen har innført et ringsystem som hver har sitt eget tiltaksnivå.
Søndag ble Halden og Sarpsborg lagt inn i den såkalte «ring 1», som er det strengeste tiltaksnivået. Fra før av er Oslo, Ås, Nordre Follo, Moss og Våler i denne ringen.
Redaktør i Halden Arbeiderblad, Hans-Petter Kjøge, forteller til Medier24 at utbruddet har gjort at leserne har strømmet til lokalavisa.
– Det bor om lag 32 000 i området her, og søndag viste tallene at vi hadde 16 524 siste-nytt-lesere. Det vil si over halvparten av kommunen. Det er godt å se at vi er en viktig nyhetskilde for lokalbefolkningen, forteller han.
– Det er spesielt å se på Halden, det har blitt en død by. Men hos oss går det bra, vi er en påskrudd gjeng, og kommuniserer mye digitalt. Folket holder motet oppe, sier han.
Kjøge forteller at de var forberedt på at det kunne komme et utbrudd, siden de er nære Nordre Follo.
– Vi lå i randsonen, så vi tenkte at det kunne være at det kom hit også.
Kjøge roser også kommunen for god informasjon.
– Halden kommune har vært veldig flinke. Det har blitt gjort gode avgjørelser kjapt, de sender ut sms og epost. Så kan vi som lokalavis bygge det videre.
Noe av det avisen nå følger videre er det store utbruddet i hockeymiljøet.
Og selv om kommunen stengte ned i helgen, tror Kjøge det ikke er langvarig.
– Vi ser at de har fått rimelig god kontroll i Nordre Follo etter utbruddet, så jeg tror vi ikke vil ha dette strenge regimet lenge. Det har jo gått i bølger det siste året, og nå er vi nede i en bølgedal, sier han.
Og mens avisen setter leser-rekorder, er alle ansatte sendt på hjemmekontor, med unntak av redaktøren.
– Noen må være her og passe på, og ta imot pakker. Så jeg sitter helt alene i redaksjonen, forteller han.
Ikke optimalt med hjemmekontor
Sjefredaktør i Sarpsborg Arbeiderblad, Bernt Lyngstad, forteller at avisen i stor grad har hatt sine ansatte på hjemmekontor de siste ukene.
Nå er også de siste funksjonene flyttet ut av lokalene midlertidig.
– Nå er alle på hjemmekontor, og det fungerer veldig bra. Det er noe vi takler godt, og har god trening i, sier Lyngstad til Medier24.
De fleste intervjuer foregår nå over telefon, og i de tilfellene man må møte kilder fysisk, er avisens journalister svært nøye med å overholde smittevernreglene, forsikrer redaktøren.
Samtidig erkjenner han også at tilværelsen på hjemmekontor ikke fungerer like optimalt for alle.
– Jeg merker at dette naturligvis oppleves som tungt for mange, som savner det sosiale. Det gjør noe med ideskapingen og helheten om det kreative, sier han.
Når alle er på hjemmekontor, men Lyngstad at det er viktig å være i tett dialog med de ansatte om hvordan de har det.
Samtidig understreker han at produktiviteten ikke er skadelidende av tilværelsen på hjemmekontor.
– Det jobbes veldig godt. Produktiviteten er ikke noe lavere enn en vanlig arbeidssituasjon, tvert imot, sier han.
Rekord i lesertall
Han forteller også at interessen for koronarelatert stoff nå er høy.
– Vi merker at informasjonsbehovet naturligvis er enormt. I går satte vi dagsrekord på antall plusslesere. Den nye rekorden er på 13 350, noe som er en øking på cirka 800 lesere fra forrige rekord.
– Vi tenker veldig mye på å gi befolkningen den informasjonen de etterspør. Det er det vi starter dagen med, og har mest fokus på, sier han.
– Utover dagen følger vi dette opp med saker om spesielle utfordringer som både bedrifter og privatpersoner nå får.
– Hvordan har dialogen med smittevernoverlege og andre helsemyndigheter vært for SA i det siste?
– I det daglige arbeidet føler jeg vi har veldig god dialog med kommunen. De er veldig flinke til å besvare spørsmål, og være tilgjengelige, svarer Lyngstad.
Og legger til:
– De har blant annet stilt opp for å gi svar til leserne på tre ulike nettmøter vi har hatt, sier han.