Romerikes Blad vant Gull og Gråstein-prisen for denne saken - dette er årets vinnere

To Amedia-aviser stakk av med hovedprisene på Gull & Gråstein-konferansen lørdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Saken opppdateres.

Journalistene Bjørn Ivar Bergerud, Kine Tømmerdal og Martin Holterhuset i Romerikes Blad ble lørdag kveld tildelt Gull & Gråstein-prisen 2021 for beste journalistikk for artikkelserien «Døden på sykehjemmet».

Artikkelserien beskriver de dramatiske dagene på det private sykehjemmet» Villa Skaar» i Eidsvoll under Korona-pandemien i fjor høst. Flere av beboerne på sykehjemmet døde etter å ha blitt smittet av viruset.

«Vinneren av Gull og Gråstein-prisen går til et prosjekt som viser at gravejournalistikk ikke trenger å være verken komplisert eller urimelig tidkrevende om journalistene er kreative nok, er nysgjerrige nok og har tydelige teorier om hva de leter etter», skriver juryen i sin begrunnelse.

Med godt språk, godt overblikk og tydelige fortellergrep forteller journalistene en viktig historie om et pågående drama, skriver juryen i begrunnelsen.

Juryen har bestått av Audun Solberg i VG, Monica Lid i NRK og Jon Even Andersen i Dagbladet. I alt 11 prosjekter var nominert til prisen.

Fotoprisen til Tønsbergs Blad

Under konferansen ble det også kåret beste foto. Fotoprisen 2021 gikk til Julia Doksæter Horn i Tønsbergs Blad for bildet «Brann i bolig».

«Bilder av husbranner er ofte tatt slik at man får med nødetatene og slukningsarbeidet som pågår. Bildet skildrer så mye bedre den situasjonen det er å miste huset sitt i brann enn det man får når fokuset ligger på nødetatene og deres arbeid. Det er et stille bilde av en dramatisk situasjon, samtidig med rom for ettertanke», skriver juryen i begrunnelsen.

Juryen har bestått av Heiko Junge i NTB, Monica Strømdahl i Aftenposten og Magnus Knutsen Bjørke (frilanser).

I alt seks bilder var nominert til prisen.

Disse fikk hederlig omtale

De to juryene delte samtidig ut totalt tre hederlige omtaler:

Tuva Skei Tønset i NRK Buskerud får hederlig omtale for prosjektet «På innsiden av festen til 18-åringene».

Hilde Martine Lundgren, Martin Torstveit og Håkon Eliassen i NRK Telemark får hederlig omtale for artikkelen «Nummer 11».

Trine Jødal i Budstikka får hederlig omtale for bildet «Nattevakt på Hospice Stabekk: De givende nattetimene».

Powered by Labrador CMS