Hederspris til Grethe Gynnild-Johnsen

Mangeårig NRK-redaktør Grethe Gynnild-Johnsen mottok hederspris under årsmøtet til Oslo Redaktørforening.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble årets redaktørpriser for Oslo og Akerhus delt ut under årsmøtet til Oslo Redaktørforening. Det ble delt ut pris for årets meningsbærer, årets nyskapning og årets redaktør.

I tillegg ble det delt ut en hederspris til NRKs tidligere programdirektør og redaktør Grethe Gynnild-Johnsen.

Gynnild-Johnsen gikk i 2021 av som redaktør for mediemangfold og samarbeid i NRK og sluttet i mediehuset etter vel 30 år.

Dette sier juryen om prisvinneren:

Årets hederspris fra Oslo Redaktørforening er "de lange linjers pris", som det heter i statuttene. Den går til et medlem "som gjennom sitt livsverk har representert det ypperste av hva en redaktør kan være".

Juryen deler i dag ut Årets hederspris til en tydelig redaktør som har skapt store journalistiske resultater i flere tiår. Som rollefigur har hun utvidet rommet for hva en kvinnelig medieleder kan være. Hun har vært tøff, modig, men også varm og byggende.

Hun har sett talenter, gitt dem rom og sjanser og hjulpet dem å vokse. I 2016 ble hun kåret til Årets kvinnelige medieleder. Årets hedersprisvinner har hatt lederstillinger på ulike nivåer i 30 år, og har preget en hel generasjon journalister. Grethe Gynnild-Johnsen har alltid dyrket frem solid journalistikk som angår mennesker, og for å få det til må man utvikle ledere og journalister kontinuerlig.

Hun har stor bredde i sin erfaring og er en av dem som har jobbet på alle nivåer og med alle sjangere - reporter i Her og nå og Dagsnytt, korrespondent i København og nyhetsredaktør. Hun har også vært sportsredaktør og bidratt til å løfte norsk sportsjournalistikk fra «hva føler du nå»-spørsmålene og til kritisk og undersøkende reportasje.

I et viktig tiår var hun direktør og redaksjonelt ansvarlig for «Norges største redaksjon» - det vil si hele Distriktsdivisjonen i NRK. Det omfatter all programproduksjon utenfor Marienlyst og alle distriktskontorene. Ingen enkeltperson har i senere tid hatt større betydning for NRKs dekning av hele Norge.

Selv har Gynnild-Johnsen sagt at hun håper å bli husket som en som har utgjort en forskjell, og gjort det med vett, forstand og omsorg. De ordene beskriver henne svært godt.

Før hun forlot NRK var Grethe Gynnild-Johnsen i to år redaktør for mediemangfold og samarbeid med andre medier for hele NRK. Det var en passende avslutning. For hun har vært selve legemliggjøringen av NRKs store samfunnsoppdrag, som hun virkelig har brent for.

Powered by Labrador CMS