Stavanger Aftenblads journalist, Geir R. Søndeland ble tirsdag meldt klar for Høyre av statsråd Tina Bru. Det hele viste seg å være en spøk. Her er Søndeland avbildet i 2019, sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Aftenbladet-journalisten ble meldt klar for Høyre av statsråden - så kom kontrabeskjeden

– Det er legitimt å snakke om fake news her, sier journalist Geir R. Søndeland.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag formiddag postet olje- og energiminister Tina Bru (H) et innlegg på Facebook der hun ønsket Stavanger Aftenblads politiske journalist Geir R. Søndeland velkommen til Høyre og politikken.

Drøye to timer etterpå ble det hele imidlertid avslørt som en del av et stunt i forbindelse med TV-opptak Aftenbladet i disse dager gjør med ulike lokale førstekandidater til Stortinget.

Tirsdagens utfordring til politikerne var å se hvem som kunne sanke flest likerklikk i sosiale medier med et valgfritt innlegg. Aftenblad-journalist Søndeland er klar på hvorfor han valgte å stille opp da statsråden spurte ham.

– Alltid er det politikerne som blir bedt om å være sporty, folkelige og å stille opp på stunts. Det er aldri vi som blir spurt. Jeg kjente derfor på om jeg skulle feige ut, slik politikerne ikke alltid kan, eller om jeg skulle stå i dette, sier Søndeland til Medier24.

Han forteller også at han klarerte stuntet med redaksjonen sin i Stavanger før innlegget ble postet.

– Aftenbladet sin kvikke vurdering var at dette burde være ganske harmløst, og noe som blir gjort med glimt i øyet. Da sa jeg at det var greit at Bru publiserte innlegget, som også ble oppdatert etter to timer, der alt ble oppklart og konteksten ble forklart.

– Dette var jo fake news

– Du er jo her med på å spre falske nyheter, er du redd for at dette kan påvirke troverdigheten din?

– Det er legitimt å snakke om fake news her, fordi dette jo var fake news, altså en tekst som Tina Bru fant på og la ut for å sanke likes.

Søndeland påpeker også at spøken raskt ble avslørt, og tror at den kan tolkes på forskjellige måter.

– Hvis folk ønsker at dette skal ødelegge troverdigheten min, kan det sikkert gjøre det. De kan også velge å se på arbeidet mitt, eller spørre ulike partier til høyre og venstre om hvorvidt jeg har en politisk slagside. Da tror jeg svaret er ganske åpenbart, sier Søndeland.

Og legger til:

– Jeg har aldri vært medlem av et politisk parti, og har heller ikke planer om å bli det. Hadde jeg kommet over fake news, ville jeg forsøkt å avsløre det. Det er en viktig del av samfunnsoppdraget.

Vil diskutere hva som er ekte

Søndeland mener det finnes grunnlag for å diskutere hvor ekte eller falske mange av bildene og situasjonene vi får servert under valgkampen er.

Han illustrerer poenget sitt på følgende vis:

- Spesielt i et valgår iscenesettes gjerne situasjoner og bilder, politikere plasseres et sted eller i en situasjon for å illustrere et politisk budskap, et politisk poeng eller bare en gimmick. Det skjer på initiativ fra politikere, partier eller medier. Det er nokså vanlig og kommer til å skje mange ganger også i denne valgkampen.

- Som et eksempel - var det fake news da Hadia Tajik lot seg avbilde ved Trollpikken i Rogaland, at hun møtte VG der, og kritiserte regjeringen for å mangle sprut i valgkampen, spør Søndeland retorisk.

– Det var åpenbart oppkonstruert. Å diskutere graden av ekthet i slike deler av valgkampen mener jeg er vel så viktig som dette Tina Bru-eksempelet. Fake News-debatten er viktig, men vi er heldigvis milevis unna tilstander som i USA, sier han.

Avslutningsvis sier Søndeland følgende:

- Jeg har sympatier med dem som måtte kritisere dette, men vi skal også passe oss for å bli helt humørløse.

Powered by Labrador CMS