Silje Hjemdal, mediepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet

Silje Hjemdal vil at staten skal selge NRK: – Det er mye pengebruk jeg ikke har forståelse for

FrPs mediepolitiske talsperson vil heller snakke om politikk, enn hva andre politikere har gjort galt - og har krystallklare meninger om NRK.

Publisert Sist oppdatert

Som mediepolitisk talsperson i FrP, må Silje Hjemdal både snakke pressens sak og tåle pressens spørsmål.

Nylig la NRK fram en undersøkelse som viste at 7 av 10 stortingspolitikere har svekket tillit til mediene.

Hjemdal er ikke overrasket over tallene, men sier det er veldig trist.

– Det er ikke en heldig utvikling. Vi er et land med høy tillit til mange institusjoner. Vi ligger i toppen på pressefrihet. Vi har alle muligheter i verden for at man skal ha høy tiltro.

Hun er klar på at det kan være forskjell på internasjonale medier, riksmediene og lokalmediene.

– Lokalavisen kan utgjøre en forskjell for hvilken tillit man har til pressen.

– Har lyst til å snakke om politikk

Mimir Kristjansson uttalte nylig til Medier24 at han følte han hadde overlevd fire år med russisk rulett på Stortinget. Hjemdal deler ikke den oppfatningen.

– Når du signer opp for fire år, vet man aldri hva som dukker opp. Hvis jeg ser på mine to perioder: Hvem skulle vite at Metoo ble så stort i politikken. For all del, det ble mange relevante diskusjoner av det, men du så ikke for deg det da du meldte deg til tjeneste.

Hjemdal legger til at man heller ikke hadde sett for seg pandemi og krig i Europa.

– Hvis vi hadde vært orakler, hadde kanskje ikke alle stilt opp. Men så kan man ikke være forberedt på alt. Det er en del av vår hverdag, nettopp det at verden er i endring og nyhetsbildet kan endre seg raskt.

Hun har forståelse at politikere kan bli lei av de forskjellige skandalene som har vært de siste årene.

– Så er det slik at dersom man har gjort noe man ikke skal, bør det avdekkes. Men det er ikke unaturlig at det etter hvert som det kommer nye saker blir litt sånn «Ah, hva blir det neste». Man har lyst til å snakke om politikk og utfordringene der folk bor, vi har ikke lyst til å bruke tiden på å kommentere hva politikerne har gjort.

– Tar ett sitat ut fra et langt resonnement

– Hvordan er forholdet ditt til pressen?

– Jeg føler jeg at jeg har et greit forhold til pressen. Jeg snakker jo med deg. Jeg er ikke den som kommer med de mest kontroversielle uttalelsene, men jeg er jo en høylytt bergenser og kan gi beskjed.

Hun legger til selv om føler det er en gjensidig tillit, er hun nøye på at hun ønsker å se igjennom sitatene.

– Jeg liker å ha løse samtaler, tenke litt høyt med journalistene. Og når du snakker med noen lenge, kan det fort være slik at journalistene tar ett sitat ut fra et langt resonnement. Så det er et tillitsforhold. Man vil jo bli fremstilt slik man er, og ikke bli tilegnet noe man ikke står for.

Hjemdal sier at siden hun er glad i folk, og har tro på folk, må hun også ha troen på journalister.

– Men det er av og til litt kjedelig når man føler at man har gode saker som er relevante for folk, men som media ikke har interesse av.

Vil ta med pressen til helse­institusjoner

Medier24 har tidligere skrevet om leder for kulturkomiteen, Grunde Almeland, som brukte VG for å få lov til å spille på Stortinget, og leder av kontrollkomiteen, Peter Frølich, som har lyst til å bruke NRK til å komme seg opp i et jagerfly.

Hjemdal kunne tenkt seg noe helt annet.

– Det er kanskje et dølt svar, men da ville jeg tatt med pressen på en helseinstitusjon. Det er utfordringer som mange mennesker står i i dag, og et budskap man må gjenta og gjenta for at det skal bli endringer.

Hun legger til at hun også kunne tenkt seg en etappe med seilskipet statsråd Lehmkuhl.

– For å få fokus på vern av de gamle stolthetene våre, og spesielt statsråden, som er en flytende ambassadør. Så det hadde vært kjekt med en gladreportasje der, sier hun.

– Har du måttet stilt opp på morsomme sommersaker i pressen som du angrer på?

– I så fall har jeg fortrengt det. Men jeg har hoppet i sjøen med den tidligere direktøren for akvariet i Bergen for TV 2. Men det var bare artig, og for en god sak. Men bildene ser sikkert vittige ut.

«kopierer» andre mediehus

Som mediepolitisk talsperson for FrP, skal Hjemdal også snakke pressens sak.

Og der er det NRK hun har sterkest meninger om.

– Nå har de over sju milliarder hvert år. Det som er utfordringen der er at vi får tilbakemeldinger fra andre mediehus at NRK er blitt en stor konkurrent. Ja, man sloss mot tech-gigantene, men man sloss også mot et NRK med helt andre rammebetingelser og budsjett, sier Hjemdal.

Hun mener at det at NRK «kopierer» andre mediehus, og tilbyr det gratis og tilgjengelig, gjør det at leserne har høyere terskel for å benytte seg av andre medier med abonnementstilgang.

– En ting er NRKs samfunnsoppdrag, men de driver også med ting som man kan stille spørsmål om er en del av det samfunnsoppdraget. LL35, Sophie Elise, og så må man stille spørsmålet om det er nødvendig at NRK lager podkaster som er veldig like det andre mediehus gjør.

Hun er klar på at hun ikke er fornøyd med NRK slik det er i dag.

– Jeg synes staten bør selge seg ned i NRK. Egentlig bør hele NRK etter hvert bli noe ganske annet. 7,2 milliarder kroner i året er mye penger. Og det er mye pengebruk jeg ikke har forståelse for. Som LL35, en millionvilla de brukte mye penger på å tilpasse. Og møbelkjøpet, sier hun og viser til at NRK i fjor brukte 750.000 kroner på designmøbler i et nytt fellesområde.

– Jeg forstår veldig godt at konkurrentene til NRK blir frustrerte når de må omstille seg og jobbe for å beholde abonnentene i et tøft marked, mens NRK får penger levert hvert år uansett.

– Nødt til å ha journalister på jobb

Som mediepolitiker ser Hjemdal også med bekymring på utviklingen inne kunstig intelligens.

– KI er en kjempemulighet for deler av samfunnet, deriblant media. Men det gir også store utfordringer. Det er en del aktører som har stor interesse i å generere det som tilsynelatende er troverdige bilder og tekst som er fabrikkerte, som kan være en stor trussel for tilliten, sier Hjemdal.

Hun tror det vil bli krevende å regulere KI.

– Det kan være gjort med de beste intensjoner, men det kan også treffe feil.

Hun mener det er bra at flere og flere mediehus bruker KI som hjelpemidler i arbeidet.

– Men vi er nødt til å ha journalister på jobb, ikke bare maskiner. Jeg vil ikke ha et samfunn der nyheter blir lest opp av en generert stemme. Vi er nødt til å behandle dette med varsomhet, sier Hjemdal.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS